Ние трябва да бъдем сигурни, че курсът 1, 95583 ще бъде заложен в Плана за приемане на еврото, твърди каримански

Свързани новини

05.05.2022 17:05

Вице Василев може да промени курса лев/евро, взема се за диктатор: ИТН

Видян 3255 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



"Ние трябва да бъдем сигурни, че курсът 1, 95583 ще бъде заложен в Плана за приемане на еврото. Не е нужно да сме финансисти или банкери, за да имаме информация. Ако утре приемем курс на еврото 1,5 (б.р. 3 лева, вместо 2 за евро) всички ще изгубим пари. Ако процесът бъде форсиран, всички ще изгубим като държава", каза финансистът и зам.-председател на Бюджетната комисия на парламента Любомир Каримански, който е депутат от партията Има такъв народ - част от управляващата коалиция.





Повод за думите му стана прокрадналият се тихомълком в дневния ред на правителството за днешното му заседание План за приемане на еврото в България, който - противно на правилата, не беше предшестван от обществено обсъждане, което пък се наложи, тъй като нито БНБ, нито Министерството на финансите на вносителя - вицепремиера Асен Василев, са направили нужната по закон финансова обосновка и оценка на отраженията на влизането в Еврозоната върху българската икономика, инфлацията и стандарта на живот у нас.





Припомняме многото материали на 19 минути, когато при старата власт се приемаха правилата за преминаването към единната валута. Тогава беше допуснато в текста да има възможност за курс, различен от установения от Валутния борд, който имаме в страната почти четвърт век и ще продължи да действа до влизането ни в Еврозоната, което пък е установено със закон.





Каримански коментира в Народното събрание: "Трябва да знаем, че ползите са повече от разходите, които може да направи държавата. Процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен. Искаме да знаем как ще е включен в националния план, кои органи са ангажирани. Каква е ролята на МВР.




Както и още няколко неща които са важни. Особено гаранциите, че приемането на еврото ще увеличи стопанската дейност на страната в случай на сериозни икономически сътресения. От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията, защото тя е определяща за изпълнение на критериите за влизане в еврозоната".





Актуалните данни сочат, че последните страни, приели еврото като прибалтийските бивши съветски републики имат и най-висока инфлация не само в Еврозоната, но и в целия ЕС, която надвишава дори българската.





"Този план не би трябвало да бъде приет на бързо и на тъмно, а би трябвало да бъде представен на народното събрание", почерта финансистът - депутат.





По-краен беше лидерът на парламентарната група на ИТН - част от управляващата коалиция Тошко Йорданов, който обвини вицепремиера в диктатура:




"Не знам дали си давате сметка какво иска да направи финансовия министър. Това засяга джоба на всеки един гражданин. Той се опитва да го решава еднолично без да го представя на парламента. Ние сме парламентарна република и Министерският съвет е изпълнителна власт,  т.е. изпълнява решенията на парламента. А сега е все едно финансовият министър сам да си разпише бюджета и сам да си го харчи. В случая с приемането на еврото, се опитва да направи това.




Финансовият министър Асен Василев се опита да действа като самодържец във финансовата сфера. Самият подход, че някои е над НС, това е много близко до диктатура".


 


 


Пламен Валентинов


 



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 agabaga 06.05.2022 16:07

    Долу ЕС и неговото евро, да живее българският ЛЕВ.

  • 001 DIMITRo 05.05.2022 20:01

    Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни договори за заем. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 10 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: Infos@pacific-offshorebank.com или чрез WhatsApp: +33 780 769 892

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион