Нинова вече направи заявка, че ако на въпросната среща не бъде постигнато съгласие по приоритетите на левицата, партията няма да продължава с опитите за съставяне на правителство.

Свързани новини

20.01.2023 11:05

Видео: Борисов допусна експертен/технически кабинет с ГЕРБ и БСП, но след нови избори

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Състоя се лидерската среща, организирана от БСП, във връзка с третия мандат за съставяне на правителство. На поканата за разговор с Корнелия Нинова откликнаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на Български възход Стефан Янев.


„Всички сме наясно че държавата се намира в политическа криза. Желанието ни е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем за решаването и на другите кризи”, каза в началото на срещата Нинова.


Лидерът на БСП посочи, че са изненадани, че ги няма председателите на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.


„Поканата, по начина, по който беше отправена, задължаваше да се явим. Вие казахте: „Ако сте мъже, заповядайте!”. Тя беше задължаваща. Аз приветствам вашия опит да се опитаме да говорим как виждаме следващите месеци или година”, подчерта Бойко Борисов.


Нинова вече направи заявка, че ако на въпросната среща не бъде постигнато съгласие по приоритетите на левицата, партията няма да продължава с опитите за съставяне на правителство.


Нашият конгрес ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП, но подобна забрана не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент. БСП много се промени, но сега няма как да я подкрепим, обясни Борисов.


Убеден съм, че отиваме за пети път на избори и след тях пак същото ще говорим. Ако не се изработи на предварителен подобен формат какво ще се прави, заяви Борисов.


Убеден съм, че ако имаше подобен разговор, щеше да има правителство. Не ни стигна мъдрост, нито сила, нито воля. Добре работещ парламент, а не може да се излъчи правителство.


Дори вие нямате вече разделителни или червени линии, които да притесняват. Въоръжението за Украйна мина. F-16 мина, вече са приети от парламента, какъв е проблемът?


Най-лесно е още 1 месец приказки. Никой не желае сериозно да погледне на управлението, защото е много тежко.


Приемам упреците ви за модела, който ние сме следвали. Но 2 г. Имаме модела Радев, хайде да ги сравним.


Ние ще направим всичко възможно да лидираме и правосъдната реформа, заяви Борисов. Затова удължава времето на парламента, за да може много от тези неща да станат.


Като много важна определи срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Макар че най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Той обясни, че в този мандат диалогът се е водил с ултиматуми.


Когато на конгреси се приемат декларации "с този не" не е добре, защото идват едни по-висши цели от партийните, когато трябва да има диалог в името на държавата, приветства думите на Борисов лидерът на ДПС.


Това са добри предпоставки в периода до евентуалните предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тях да можем да преодолеем политическата криза и да има редовен кабинет, коментира Карадайъ. 


Стефан Янев, лидер на "Български възход", отбеляза, че лидерската среща, организирана от БСП, е важна, но малко закъсняла, но "по-добре късно, отколкото никога".


"Всички тук говорим за диалог, но към тази дума бих добавил и взаимодействие, защото това е смисълът на нашето присъствие в парламента… Без това не сме в състояние да предложим решения, едно от тях е съставянето на правителство. Ние трябва да си даваме сметка, че говорейки тук и извинявайки, се как не можем да намерим решение, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, затова призовавам да говорим за приоритети, политики, за търсене на решения и да се търсят пресечните точки. От името на "Български възход" декларирам, че това е правилният подход", посочи той.


В заключение Корнелия Нинова благодари на тримата, но открои много важен според нея проблем и опасност - "парламентарната република се руши от постоянните служебни правителства и едноличните решения на президента", настоя тя.


Нинова отбеляза, че подкрепят ДПС в исканията им за справедлива съдебна реформа.


"От днешния разговор се вижда, че отиваме на предсрочни избори, но до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е говорил за коалиция. Казахме Ви: Има ли воля за правителство, за мнозинство и ако има какви решения да извършим. Ние днес очевидно спираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още днес, но ви благодаря, че сте тук, че говорим, че мъдро си споделяме нашите виждания, както и различията", завърши лидерът на Столетницата.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп