Свързани новини

11.04.2019 15:30

Вежди без оставка, готви цензура на сайтовете

Видян 4187 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Съветът за електронни медии (СЕМ) да контролира и интернет сайтовете предлагат управляващите. Вместо да е подал вече оставка заради скандала с апартамента си, председателят на комисията по култура и медии  в НС Вежди Рашидов предлага поредните абсурдни промени, целящи за пореден път ограничаването на свободата на словото у нас. 


  В качеството си на председател на ресорната комисия, засегнатият от разкритията на сайта Свободна Европа по Апартаментгейт Рашидов предлага всеки новинарски сайт, който има аудио и визуална информация, т.е всички да подлежи на регулация от страна на СЕМ. Както е известно бившият министър на културата е единственият човек от властта, замесен в аферата с апартаментите, който не благоволи да подаде оставка. Припомняме, че през месец юли 2018г. Рашидов си е купил апартамент (112 кв.м.) в тузарския квартал Изток от Артекс на цена 187 432 лв. или 856 евро на кв.м, което е поне три пъти под пазарната цена за имоти в този квартал. Два месеца по-късно, на 29 септември, фирмата на шефа на парламентарната комисия по култура купува още един апартамент от Артекс, но в друга новопостроена сграда на ул. Тинтява. Там Рашидов Пропъртис брои 140 819 лв. за апартамент от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м. Неподаването на оставка, каквато подадоха всички, свързани с Артекс, бе оправдано от премиера, че "това му е бизнесът -купува и продава апартаменти". По закон депутатите нямат бизнес. Работят за народа и взема 10 000 лв. месечно за това.



Рашидов обяви, че чака предложения от съвета за законови промени, тъй като нормативната база не била променяна 20 години. Според него у нас протичал журналистически линч над политиците и това трябвало да бъде вкарано в някакви рамки.
България трябва да транспонира до септември 2020 г. изискванията на европейска директива, според която всеки един новинарски сайт, който има аудио и визуална информация, подлежи на регулация.  Самият европейски документ изобщо не се занимава с това, което твърди председателят на медийната комисия в парламента, или най-малкото не си поставя за цел, както казва Рашидов, да „контролира докъде може да стига медийната свобода“.


В голямата си част документът е насочен към видео платформите в интернет. В малка част от него се говори за видео и аудио материали в онлайн медии. Попадането в обхвата обаче е строго определено.
  Има практика на Съда на Европейския съюз. Директивата засяга само видео архивите в интернет.
„Ако някоя партия иска да пише медиен закон, за да контролира онлайн изданията и прочие, просто не може да ползва директивата за това, а ще трябва да аргументира сама подобни идеи“, коментираха пред Свободна Европа юристи.
Според тях текстовете в европейския регламент категорично не могат да се смятат за прокарващи каквато и да е било форма на контрол върху медийното съдържание онлайн.
Друг е въпросът кой точно от СЕМ ще контролира съдържанието на сайтовете. Председателят на Съвета София Владимирова беше момиче за всичко при Иван и Андрей, а след това подготвяше Румяна Желева преди изслушването й за еврокомисар. Тогава българската представителка тотално се провали и тя беше единствената, която не бе избрана.  Контрол над сайтовете може да прилага и Бетина Жотева, която пък е известна само с въздишките си по телевизията.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Знаещ 30.06.2019 14:08

    Няма такава европейска директива! Всичко е измислено от тъпите герберасти, за да не се раздухва "Апартаментгейт". Ако и сега журналистите се оставят да им налагат цензура, наистина живеем в страната на абсурдите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак