Свързани новини

25.08.2021 14:37

Вероятните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

Видян 2109 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на фирма "Сиела", която осигурява машините за гласуване, бяха изслушани от партиите на председателски съвет в парламента в сряда, предаде Медиапул.

Преди това имаше разговор само между депутатите и ЦИК. На нея са били обсъждани различни варианти за насрочване на вота, като според председателя на парламента Ива Митева има консенсус за 7 и 14 ноември като дати за президентските избори. За тези дати се обявиха и от ГЕРБ.

Дали ще има вот 2 в 1 все още не е ясно. Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова в този вариант може да се наложи да се търсят още машини. По думите ѝ логистични проблеми не би следвало да има.

От "Сиела" предложили вариант да се закупят още 1200 машини, а ако вотът е през ноември може да се наложат и над 2000 устройства . Предложението им е тези машини да се разпределят и в повече секции да има по 2 устройства.

Цената ще бъде същата както когато бяха закупени в края на юни през "Информационно обслужване".

"Цената е 5200 лева на машина. Тази цена е малко по-висока, заради въздушния транспорт от Тайпе до тук, което е по-скъпо от корабния транспорт. Да кажем, че общо тези допълнителни машини 5200 по 1200 са около 6 млн. лева", каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Проблемът с машините

"Всички видове избори обсъждахме, но има проблем с машините и не знам как ще се реши. Днес ще има допълнителни срещи. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на "Сиела", обясни съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Нейкова пък посочи, че държавата не разполага с пълния комплект софтуер и това може да е проблем за настройване на машините.

"Независимо дали ще са само президентски, дали ще има друг вид избори, проблемите са едни и същи. Има проблем с прехвърлянето на собствеността на държавата от фирма "Сиела", има все още


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и