Свързани новини

23.11.2020 12:20

Венецианската комисия поиска независими разследващи за Иван Гешев

Видян 4710 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор, след като направи бърза проверка на проекта за „нова конституция“ на ГЕРБ. Това е четвъртият пореден анализ на българското право, извършен от авторитетната международна комисия, който води до подобен призив, предаде euractiv.bg.


“Би било пропусната възможност, ако настоящата конституционна реформа не разгледа въпроса“ за премахване на “прокурорския монопол“ и възможността за привеждане на главния прокурор под наказателна отговорност, обяснява Венецианската комисия.


Изглежда напълно невъзможно управляващите да се съобразят с изводите на комисията заради малкото оставащо време до изборите и традиционната липса на политическа воля за реформа на прокуратурата. БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят проекта за нова конституция.


Според експертите в Страсбург българският основен закон трябва да разреши отстраняването на главния прокурор при наличие на потенциален конфликт на интереси или съмнение за извършено престъпление.


Венецианската комисия изрично подчертава, че друг прокурор няма как да разследва главния прокурор. Шефът на държавното обвинение трябва да бъде обект на напълно “независим механизъм за разследване“.


Комисията също така настоява властта на прокуратурата извън областта на наказателното право да бъде намалена до необходимия минимум.


В позицията на институцията се  настоява поне половината от местата в бъдещия Съдебен съвет да се заемат от съдии, избрани от техните колеги от всички нива на съдебната власт. Непрофесионалните членове на прокурорския съвет не трябва да имат настоящи или бъдещи йерархични връзки с главния прокурор и да представляват други юридически професии.


Органът към Съвета на Европа иска въвеждане на механизъм за блокиране на ситуацията, когато Народното събрание не може да достигне 2/3 гласове за избор на непрофесионални членове на съвета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 детска мечта 23.11.2020 12:50

    Този селски милиционер още ли си живурка в резиденция в Бояна?! Първият гл.прокурор в България, пожелал и избрал лукса на живот въпреки неефективната си работа

RSS

Най-нови

 Tesla

Tesla съкращава повече от 10% от работната сила

Tesla ще съкрати повече от 10% от служителите ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог