Вече само 6 българи чакат евакуация от Афганистан. Това става ясно от съобщение на българското Външно министерство. Часове по-рано служебният премиер Стефан Янев обяви, че е задействан план за евакуирането на 11 българи. Сега се оказва обаче, че петима от тях са успели да стигнат до Дубай, предаде Сега.


Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан. Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие.


В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България, разказва МВнР и добавя, че проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.


Заради появата на тълпа от хора на пистата за излитане на летището в Кабул американските военни откриха  предупредителна стрелба във въздуха, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Вчера Германия прати военен самолет за евакуация на 64 нейни граждани, но поради ужасяващото стълпотворение на хора на летището в Кабул, които искат да се спасят, самолетът е успял да отлети само с девет пътници с германско гражданство.


Някои от британските дипломати, излетели от Кабул при първите евакуационни полети, може да се върнат в Афганистан, за да помогнат при обработката на визи и документи, съобщава кореспондентът на Sky News в Близкия изток Алистър Бункал.