Свързани новини

21.05.2020 13:21

Вдигнахме самолети заради руски

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изтребители от три НАТО-вски държави (България, Румъния и Турция) са били вдигнати по тревога, за да съпровождат два руски бомбардировача в Черно море. За случая съобщиха руски медии, а по-късно за ситуацията потвърдиха и от румънското военно министерство.


Началникът на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов потвърди, че български изтребители също са били вдигнати по сигнал от НАТО заради руските самолети. Полетът на руските бомбардировачи е бил планов, обяви началникът на отбраната за bTV. Не е имало нарушение на въздушното пространство на НАТО и на България.


Случаят е от началото на седмицата. Руските самолети - два бомбардировача Ту-22М, придружени от два изтребителя Су-27, са били ескортирани последователно от два самолета МиГ-21 на румънските ВВС, два български МиГ-29 и два турски F-16.

 

Говорителят на Министерството на националната отбрана на Румъния Константин Спину уточни, че руските самолети не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, но траекторията на полета им е била в близост до него. Той обясни, че руските самолети са навлезли в зона, в която страните имат право да поискат идентификация, а мисията по въздушна полиция е била осъществена под командването на НАТО.


От пресслужбата на руското министерство на отбраната посочиха, че два бомбардировача Ту-22М3 са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море, предаде ТАСС. В отделни етапи от маршрута самолетите Ту-22М3 са били съпроводени от изтребители на Южния военен окръг, посочи руското министерство на отбраната и напомни, че далекобойната авиация редовно изпълнява полети над неутрални води в Арктика, северната част на Атлантическия океан, Тихия океан, Черно и Балтийско море.


След събитията в Крим НАТО предприе засилено присъствие и повече учения включително и в Черно море.


"Това вече се превърна в рутинна дейност, от 2014-2015 г. интензитетът е същият, ние свикнахме с тази нова нормалност. Целта беше опозната от румънските колеги ние се включихме в съпровождането и след това ги предадохме на нашите турски колеги", обясни адм. Емил Евтимов.




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на