От 31,2 млрд. на 54, 2 млрд. лв. да бъде увеличен държавният дълг в следващите 3 години планира в официалната Средносрочна бюджетна прогноза на Министерството на финансите за мандата 2021 – 2025 г., публикувана в деня на 4-месечното „възшествие” на правителството вицепремиерът Асен Василев

Свързани новини

13.04.2022 16:47

Василев планира нови 23 млрд. дълг за 3 г., почти удвоен

Видян 2316 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 31,2 млрд. на 54, 2 млрд. лв. да бъде увеличен държавният дълг в следващите 3 години планира в официалната Средносрочна бюджетна прогноза на Министерството на финансите за мандата 2021 – 2025 г., публикувана в деня на 4-месечното „възшествие” на правителството вицепремиерът Асен Василев.




В процентно отношение покачването изглежда по-незначително – от 23,5 на 29,5% от Брутния вътрешен продукт на България. Припомняме, че дълги години съотношението беше под 20 на сто.




Напомняме, че за общо 8 месеца министерстване на Василев в първото служебно правителство от 2021 г. и редовното в момента държавният дълг набъбна с 4,5 млрд. лв., сочат официалните отчети на управляваното от него финансово ведомство.




Другата важна новина от прогнозата гласи: „Данъчната политика за периода 2023-2025 г. предвижда запазване на основните приоритети, свързани с подобряване на събираемостта на приходите, предотвратяването на възможности за укриване и невнасяне на данъци и осигуровки и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. Запазват се ниските данъчни ставки за корпоративните данъци и тези за данъците върху доходите на физическите лица, като важна предпоставка за инвестиции, икономически растеж и заетост”.




Това обаче означава, че е напълно безпредметен и глупав пиар поисканото от вицепремиера Корнелия Нинова свикване на няколко Съвета към МС, за да бъдат коригирани ставки на ДДС, да бъде въведен отново необлагаем минимум и т.н.




Означава също, че двамата вицепремиери – Василев и председателката на НС на БСП, явно не си говорят, нито пък съгласуват движенията и политиките си, както явно и подчинените им от Министерството на финансите, което дава рамката, и Министерството на икономиката и индустрията, което следва да я изпълва със съдържание.




Тогава в задачата се пита: „Има ли пилот в самолета”?!


 


Илиян Костадинов


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 оставка 13.04.2022 18:38

    Този изпечен измамник ще ни покаже и докаже нагледно как да фалираш една държава е много по-лесно от една фирма

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови