Борис Бонев пък най-вероятно ще трябва да се задоволи с досегашната си позиция на общински съветник и бордовик. Но по-голямата интрига е дали ще участва в обща листа с ПП и ДБ или ще играе отделно с регистрираната от него партия Спаси София. Електоратите на трите сили: ПП, ДБ и СС в голяма степен се покриват.

Свързани новини

21.02.2023 17:47

Васил Терзиев е обявил кандидатурата си за кмет на София на сбирка

Видян 5071 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Васил Терзиев е обявил на представителна сбирка, че ще се кандидатира за кмет на София, научи 19 минути. За неговата евентуална номинация за кмет на София като общ кандидат на това, което вече имаме като коалиция на Доброто, 19 минути писа преди месеци.


Името му е известно най-вече в средите на ИТ-бизнеса като един от четиримата екссобственици на продадената фирма Телерик. Това го прави подходящ за десен кандидат като човек, който определено има пари. А по-доброто е, че има и опит в управлението, макар общинската работа да е доста по-различна от дейността на фирма и то технологична. Реалната ситуация на терен сблъсква с доста неща, които активността във виртуалното пространство не изправя като предизвикателства пред мениджърите.
Интересно е какво ще се случи с останалите 3-ма главни претенденти за кметове на София.  Това би означавало Трайчо Трайков и Георги Илиев най-вероятно да запазят креслата си - съответно в районите Средец и Слатина, където кметуват при това в доста добър синхрон с администрацията на ГЕРБ, което е безспорен факт.


Борис Бонев пък най-вероятно ще трябва да се задоволи с досегашната си позиция на общински съветник и бордовик. Но по-голямата интрига е дали ще участва в обща листа с ПП и ДБ или ще играе отделно с регистрираната от него партия Спаси София. Електоратите на трите сили: ПП, ДБ и СС в голяма степен се покриват.


Това, което се е разбрало засега е, че Терзиев по-скоро ще играе като номинация на частта от доброто ДБ, а това вероятно означава, че ако то е първа политическа сила след изборите в София наесен, председателят на Столичния общински съвет следва да бъде представител на ПП.  Но пък, ако Терзиев не стане кмет на София, ще може да заеме  поста на пръв между равни в градския парламент.
Всъщност, както професионалистите в политиката знаят, съществената позиция е именно тази, тъй като дори отпуските на кмета се подписват от председателя на Съвета, той определя дневния ред на сесиите на СОС, който пък държи контрола не само над бюджета на града – над 2 млрд.лв, но и над общинските дружества.


Общо става въпрос за близо 4 000 000 000 лева.
Кметът има по-скоро медийна функция и по-малко реални инструменти за водене на политика и направляване на инвестиции според родния закон. Той е изцяло зависим от решенията на общинския съвет.
През последните 4 мандата ГЕРБ има или контролираше абсолютното  мнозинство – в последния с 5-те гласа на патриотите, което значително улесняваше работата, понеже и двата възлови поста в общината бяха в един отбор.


Засега обаче е рано да се каже чие ще бъде и ще може ли да се формира изобщо мнозинство в общинския съвет след изборите за него през октомври. Или ще видим повторение на безплодните усилия на последните няколко държавни парламента.
Плюс възможна битка или война на Съвета срещу кмета и обратно. Изборите в София и това, което ще се случва след тях, изглеждат по-интересни и по-оплетени като интрига от националните.

Илиян Костадинов


 Снимка: Economic.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 поредния анонимник 21.02.2023 21:54

    Той и Мутрата има милиарди, ама краде като за последно чрез пионката си фандуца. Апетитът идва с яденето...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци