По време на брифинг във вторник Прайс беше попитан защо групите, в които Вашингтон и Ню Делхи участват съвместно - включително Четиристранният диалог за сигурност (Quad) на САЩ, Индия, Австрия и Япония, който проведе среща на върха в същия ден - не са направили категорично изявление относно военната операция на Русия в Украйна

Свързани новини

25.05.2022 11:33

Вашингтон не вярва, че може бързо да наруши връзките между Индия и Русия: Нед Прайс

Видян 1674 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон не вярва, че може бързо да наруши продължаващите от десетилетия двустранни връзки между Индия и Русия, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.




По време на брифинг във вторник Прайс беше попитан защо групите, в които Вашингтон и Ню Делхи участват съвместно - включително Четиристранният диалог за сигурност (Quad) на САЩ, Индия, Австрия и Япония, който проведе среща на върха в същия ден - не са направили категорично изявление относно военната операция на Русия в Украйна.


 


"Индия има отношения с Русия, които се развиват от десетилетия, докато конфликтът в Украйна продължава само три месеца", отговори Прайс, като даде да се разбере, че това не е достатъчно дълъг период, за да могат властите в Индия да променят по някакъв начин позицията си.


 


 "Никога не сме смятали, че е реалистично или възможно да се опитаме да променим или да пренаредим историческите отношения на Индия с Русия, които са се развивали в продължение на десетилетия, в рамките на дни, седмици или дори месеци", каза той.




Но благодарение на двупартийните усилия, положени от администрацията на Джордж Буш-младши между 2001 и 2009 г. , САЩ вече могат да бъдат "партньор на Индия, какъвто не можехме да бъдем, когато отношенията на Индия с Русия се развиваха по време на Студената война", посочи говорителят.


 


Сътрудничеството между Вашингтон и Ню Делхи обхваща икономиката, търговията и сигурността, като Вашингтон е "уверен, че тези връзки ще се укрепват и занапред", добави той.




Индия не пожела да осъди Русия за изпращането на войски в Украйна в края на февруари и се противопостави на стремежа на САЩ да се присъедини към строгите международни санкции срещу Москва. По време на конфликта Ню Делхи започна да купува рекордни количества руски петрол.


 


Индия и Русия продължават официално да определят отношенията си като "специално и привилегировано стратегическо партньорство" Тези връзки включват не само икономиката и политиката, но и сигурността, като според оценки на американски изследователи 85% от оръжейните системи на Индия са с руски или съветски произход.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог