Върховният административен съд излезе с решения по шест административни дела във връзка с Решение на Централната избирателна комисия, с което са определени изборните секции в чужбина, предаде бТВ.


Става въпрос за жалби на български граждани, живеещи в САЩ, срещу отказа на ЦИК да открие изборни секции в Нортфийлд, щата Ню Джърси, Норуолк, щата Кънектикът, Нейпълс, щата Флорида, Сан Антонио, щата Тексас, Потрланд, щата Мейн и Индианаполис, щата Индиана.


 По едно от делата е направено и искане за сезиране на Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредба от Изборния кодекс, съобщават от ВАС. 


„И по шестте дела върховните магистрати приемат, че не е налице нарушение на Изборния кодекс. Решението на ЦИК е постановено в съответствие с материалния закон. Изборният кодекс предвижда, че в държавите, които не са членки на Европейския съюз, могат да се образуват избирателни секции извън дипломатическо или консулско представителство, ако не по-малко от 60 избиратели са подали заявление“, посочват магистратите.


В мотивите се посочва още, че общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35. 


Върховните съдии приемат, че с решението ЦИК са разкрити равномерно избирателните секции сред българската общност в САЩ. Съдът намира също, че не е налице противоречие с Конституцията на Република България.