Свързани новини

25.08.2020 12:56

Вариантът за Конституция в този му вид няма да го подкрепим: Каракачанов

Видян 4127 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


  •  Имаме решение на ВМРО, че ако нашите искания не бъдат вкарани в общия проект за нова Конституция, ние няма да подпишем предложението на ГЕРБ. В тази ситуация на 2 септември няма да има 120 гласа.


  •  Всеки основен закон, какъвто е Конституцията, трябва да има преамбюл. Може да го преформулираш, но основни ценности като „социалната държава” ,защо трябва да се махат?


  •  С ОП не е обсъждан вариант ново правителсгво с премиер Николай Младенов. Но е възможно друго правителство без Борисов да е премиер.


  •  Никога не сме казвали на никого зорлем: Ти стой, не си подавай оставката!


  •  Коалиционната култура на ГЕРБ куца сериозно и това съм го казвал много пъти.


  •  Стремежът на Борисов да се хареса на всички, много често води до това да не се харесаш на никого. Но трудно може да се променя гледната точка на възрастни хора.


  • Има два вида политици: такива, които жертват държавата заради себе си и такива, които се жертват за държавата.


 


Това казва лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер, Красимир КАРАКАЧАНОВ в интервю пред Валерия Велева


 



- Започват консултациите на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на ВСН. Каква е Вашата оценка, г-н Каракачанов, на проекта на нова Конституция, която ГЕРБ предоставиха на обществото?


- Проектът е доста бързо направен. Ако бяха го съгласували предварително с нас, нямаше да се наложи на ВМРО да излиза с шест свои предложения за промяна в Конституцията. За съжаление много от идеите, които ние сме предложили и които отдавна се дискутират в обществото, не са включени в този проект. Конституцията е документ, който ако тръгнеш да ремонтираш, трябва да направиш цялостен преглед, а не частично според ситуацията. Ние неслучайно още същия ден излязохме с шест наши предложения, които касаят съществени промени в обществото.


 


- Искате образователен ценз и задължително гласуване. Защо?



- Ако искаш да осигуриш един път завинаги в България честни избори,  трябва да въведеш задължителното гласуване. Второ, трябва да сложиш образователен ценз, защото ако продължим да даваме възможност на неграмотните граждани от циганските гета срещу 20, 30 или 50 лева да определят бъдещето на България, вотът никога няма да е честен и винаги ще е изкривен. Ако говорим за 20-30 000 гласа в национален мащаб, това е преодолим проблем, но когато става въпрос за 300-400 000 гласа, както в действителност се случва - това на практика е огромен проблем. Освен това, ако искаме един път завинаги да изкореним техническия, купения и корпоративния вот, това няма как да стане без задължително гласуване. Защото в момента какво се случва - гетата гласуват на 99%, а нормалните граждани, отвратени от политиката, гласуват под 50%. И естествено с 300-400 000 гласа се изкривява вотът. Ето, тези изисквания искаме да се заложат в Конституцията, за да не може да се променят конюнктурно. Така че ако ще сменяме Конституцията, нека това бъде подложено на сериозен обществен дебат. Да се разгледат всички идеи за промяна и да се направи нещо трайно и смислено, а не на парче и според ситуацията.


 


- Предлагате и наборна служба – идея, която не среща всеобщо одобрение.



- В Конституцията пише, че защитата на Отечеството е дълг на всеки български гражданин. Ако сега се наложи да мобилизираме младите , които след 2009 г. не са стъпвали в казарма, защото премахнаха наборната служба, ще съберем не повече от 150-200 000 човека. Ще им раздадем по едно оръжие и шинели и ще ги изпратим да ги избият кото пушечно месо. Щом си сложил в Конституцията изискването, че защитата на Отечеството е дълг на всеки гражданин, ами нека да осигурим подготовка на този гражданин и да не го пращаме като жертвен агнец, а да го пратим като човек, можеш да изпълни задачата си, да се предпазва и спасява. Другото нещо, което смятам, че е необходимо, са увеличение на президентските правомощия.


 


- Точно в тази ситуация как може да се случи това? Ще ви обвинят, че сте човек на Радев!


-  Винаги съм бил привърженик на засилените президентски правомощия. Не го правя заради Радев, а заради институцията. Днес Радев е президент, другата година може да не е. Без значение кой ще е, хубаво е президентът да има нормални правомощия. Какво наблюдаваме в момента? На президента му е много лесно – става, държи речи, вдига юмрука и се прибира. Не носи отговорност за нещата, които говори, нито за нещата, които иска да постигне, нито може да промени реално нещо в момента. Още от 1999 година настоявам за повече президентски правомощия. За първи път го предложих на Иван Костов и СДС, чийто последователи сега правят барикади по улиците. Тогава ме обвиняваха, че го правя, защото Петър Стоянов ми е бил приятел. Да, Стоянов ми беше приятел и ми е приятел, само че аз го предложих и по времето на Първанов, когато през 2008 г. променяхме Конституцията. После по времето на Плевнелиев, когато друг герой на протестите - Христо Иванов правеше съдебната реформа и пак се пипаше Конституцията, и пак говорех за засилване на президентските правомощия. Е, веднъж завинаги трябва да решим и този въпрос.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 АнтиМафия 25.08.2020 18:22

    Григор Здравков - АнтиМафия казва: ht tps : // bit . ly / 2Qj29az : 1.) Твърдата подкрепа за БКП+ГЕРБ-ШАЙКАТА с ДС-патриотарстващата СГАН в Б-ия от страна на Евро-бюрократите е защото последните като съучастници са затънали в корупционни практики около евросубсидиите за България! 2.) Зам. еко-министърът по вноса на боклук Николай Кънчев от ПП "ВМРО-БНД" по коалиционна БКП-политико-мафиотска целесъобразност умишлено не е разследван от "независимия" главен прокурор Иван Гешев и подчинените му! 3.) В балите с вносен италиански боклук се внасят и пратки с наркотици по приватизираните ДС+РУМНО контрабандно-шпионски канали през Албания, Косово, Македония, Сърбия, ... чрез оперативните агенти/служители на ДС-службите от ПП "ВМРО-БНД"!

  • 002 Адвокат Албена Белянова 25.08.2020 15:42

    Адвокат Албена Белянова попита по ЗДОИ Борисов за пачките в чекмеджето му, скандалните запаси и още много други неща https://frognews.bg/novini/advokat-popita-zdoi-borisov-pachkite-chekmedjeto-skandalnite-zapasi-oshte-mnogo-drugi-neshta.html Адвокат Албена Белянова попита по ЗДОИ премиера Бойко Борисов за пачките в чекмеджето му, скандалните запаси и още много други неща. Вчера въпросите са били изпратени на министър-председателя по каналния ред. По закон той трябва да даде отговор на 8 въпроса до 14 дни. Ето и пълния текст на заявлението, с което Фрог се сдоби: ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ от адв. Албена Белянова, адрес за кореспонденция: a_belyanova@abv.bg …

  • 001 Anonimen 25.08.2020 15:39

    Г-н Цветанов преди време каза: Като направя партия и влезна в парламента, единствените с които ще се коалирам са ВМРО. Това време дойде-в четвъртък , 27 август, г-н Цветанов регистрира партията си. Бай, бай, бай Буй!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец