Белият дом не обсъжда публично идеята за реформиране на самия съд или за разширяване на деветчленния състав - вариант, за който настоява председателят на Прогресивната група на Конгреса, представителката Прамила Джаяпал.

Свързани новини

09.07.2022 07:37

Върховният съд на САЩ "излeзe извън контрол" по отношение на решението за абортите: Байдън

Видян 5560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Върховния съд, с което се отменя правото на аборт, е упражнение на "груба политическа сила", и в петък подписа изпълнителна заповед, с която да помогне за защита на достъпа до услуги за прекъсване на бременността, съобщава Ройтерс.

Байдън, демократ, е подложен на натиск от собствената си партия да предприеме действия след историческото решение от миналия месец за отмяна на решението "Роу срещу Уейд", което наруши около 50 години защита на репродуктивните права на жените.


Правомощията на президента са ограничени, тъй като щатите в САЩ могат да приемат закони, ограничаващи абортите и достъпа до лекарства, и се очаква изпълнителната заповед да има ограничено въздействие.

"Това, на което станахме свидетели, не беше конституционна преценка, а упражняване на груба политическа власт", заяви Байдън пред репортери в Белия дом, след като цитира много от особеното мнение в решението.


"Не можем да позволим на един излязъл от контрол Върховен съд, работещ в сътрудничество с екстремистки настроени членове на Републиканската партия, да отнеме свободите и личната ни автономия", каза той.


Белият дом не обсъжда публично идеята за реформиране на самия съд или за разширяване на деветчленния състав - вариант, за който настоява председателят на Прогресивната група на Конгреса, представителката Прамила Джаяпал.

В речта си в петък Байдън вместо това изложи как избирателите биха могли да осигурят правото на аборт, ако изберат повече сенатори, подкрепящи избора, и отбеляза, че в становището на мнозинството от Върховния съд се говори за "политическата сила" на жените.
"Не мисля, че съдът, а и републиканците, имат представа за силата на американските жени", каза той и добави, че вярва, че на изборите през ноември жените ще се явят в рекорден брой, за да възстановят правата на жените.

Той цитира и скорошни съобщения, че 10-годишно момиче в Охайо е било принудено да пътува до Индиана, за да направи аборт, след като е било изнасилено.

"Представете си, че сте малко момиче. Представете си, че сте малко момиче на 10 години. Вярва ли някой в това?", каза той.
През юни Байдън осъди решението на съда и предложи на американските сенатори да премахнат законодателната пречка, като временно премахнат "филибастъра" в Сената, за да възстановят правата на абортите. Предложението беше отхвърлено от помощниците на ключовите сенатори от Демократическата партия Кирстен Синема и Джо Манчин.
 
 
 
 REUTERS/Kevin Lamarque
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените