Мъж минава покрай макет на логото на Г-20 пред сградата на Министерството на финансите в Ню Делхи, Индия, на 1 март. (Anushree Fadnavis/Reuters)

Свързани новини

02.03.2023 09:50

Външните министри от Г-20 се събират в Ню Делхи

Видян 732 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на външните работи на най-големите икономики в света се събраха в Ню Делхи, подготвяйки почвата за голямо изпитание за индийската дипломация, която се опитва да се справи с нахлуването на Русия в Украйна.

По време на втората министерска среща на високо равнище в рамките на индийското председателство на Групата на 20-те (Г-20) тази година външният министър на страната Субрахманям Джайшанкар ще се срещне в четвъртък със своите американски, китайски и руски колеги, като се надява да намери достатъчно общи позиции, за да направи съвместно изявление в края на срещата на върха.

Най-голямата демократична държава в света с население от над 1,3 милиарда души се стреми да се превърне в лидер на нововъзникващите и развиващите се страни, често наричани глобален Юг, в момент, когато нарастващите цени на хранителните продукти и енергията в резултат на войната се отразяват негативно на потребителите, които вече се борят с нарастващите разходи и инфлацията.


Тези чувства бяха на преден план по време на пресконференцията в сряда, когато външният министър на Индия Виная Куатра заяви пред репортери, че външните министри трябва да помислят за въздействието, "особено икономическото", което конфликтът е оказал в световен мащаб.

Според анализатори обаче опитът на Индия да прокара своя дневен ред се усложнява от трайните разногласия във връзка с войната.


Тези различия се проявиха в южния индийски град Бенгалуру миналия месец, когато финансовите ръководители на Г-20 не успяха да постигнат съгласие по изявление след срещата си. И Русия, и Китай отказаха да подпишат съвместното изявление, в което се критикуваше инвазията на Москва. На Индия ѝ остава да издаде "обобщение на председателя и документ за резултатите", в който обобщава двудневните преговори и признава несъгласията.

Според анализатори по време на войната Ню Делхи умело балансира връзките си с Русия и Запада, а министър-председателят Нарендра Моди се превръща в лидер, който е ухажван от всички страни.


Но тъй като войната навлиза във втората си година, а напрежението продължава да расте, натискът върху страните, включително Индия, може да се увеличи, за да заемат по-твърда позиция срещу Русия - поставяйки на изпитание държавническите умения на Моди.


 На снимката: Мъж минава покрай макет на логото на Г-20 пред сградата на Министерството на финансите в Ню Делхи, Индия, на 1 март. (Anushree Fadnavis/Reuters)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци