Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС, минути след като депутатите не успяха да постигнат единодушие за изготвяне на общ текст въпреки предложенията на вносителите, довели до 30 минути почивка.

Свързани новини

24.06.2022 09:55

Външната комисия прие проекта на ДБ за френското предложение за Скопие

Видян 1852 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията по външни работи в Народното събрание подкрепи проекта на "Демократична България", внесен от Христо Иванов, за одобряване на преговорната рамка на Северна Македония с ЕС, предложена от френското председателство на Съвета, съобщава Дневник.




Ден след като заседанието, посветено на изслушване на външния министър Теодора Генчовска и разглеждане на предложението, се отложи с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", депутатите в комисията се изправиха пред няколко конкурентни резолюции, внесени в парламента в последните 24 часа, след свалянето на кабинета на Кирил Петков.




Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС, минути след като депутатите не успяха да постигнат единодушие за изготвяне на общ текст въпреки предложенията на вносителите, довели до 30 минути почивка.




Гласуването на конкурентните резолюции съвпадна с момент на напрежение в Северна Македония заради така нареченото френско предложение за компромис между София и Скопие: от Брюксел премиерът Димитър Ковачевски го отхвърли, а водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към "българизация на държавата". Северна Македония на теория няма право да отхвърли преговорната рамка, но на практика не може да бъде спряна, ако не иска да преговаря, нито да подпише двустранния протокол от диалога София-Скопие, който би дал на България исканите гаранции.



Екатерина Захариева (ГЕРБ) и ДПС обвини "Продължаваме промяната" в отказ да приеме подобна идея. "Това щеше да отива на българския парламент", каза Станислав Анастасов (ДПС), вносител на предложението на партията си. "Кирил Петков продължава да блокира процеса на присъединяване", обяви Анастасов след края на заседанието.



Предстои обаче внесеният от Христо Иванов проект - който в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Деси 27.06.2022 11:52

    Няма такива политически к*рви като ДБ!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а