Свързани новини

24.09.2013 16:19

Ваня Добрева: До края на годината ще има нов Закон за предучилищно и училищно образование

Видян 1285 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проблем, който поставихме и трябва да бъде решен до края на годината, е свързан с подготовката на нов Закон за предучилищно и училищно образование. Това заяви Ваня Добрева, народен представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по образование и наука в НС, на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Тя допълни, че такъв закон се подготвя от няколко управления. „В миналото НС беше разгледан един такъв проект, разработен от предишен екип, който не стигна до пленарна зала за второ гласуване. Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова пое ангажимент до края на годината да ни предостави този проект“, каза още Добрева. Тя бе категорична, че трябва да се подобри качество на обучение и да се засили практическата му насоченост. „Предвид статистиката, с която сме запознати, а именно, че 80% от отпадащите ученици, напускат училище по социални причини, считаме, че училището трябва да засили своята социална роля и да се превърне в основен фактор за намаляване на неграмотността и социалното изключване“, заяви тя. Добрева обясни, че един от акцентите е върху необходимостта от разработване на политики и конкретни решения, които да мотивират участниците в сферата на образованието - ученици, учители, родители. „Считаме за изключително важен елемент усъвършенстването на системата на делегираните бюджети и бих искала да разсея всякакви съмнения. Делегираните бюджети са финансов механизъм, който дава възможност на отделните училища да разполагат с отделни средства. Предвид анализи и становища на най-различни НПО, считаме, че принципът „парите следват ученика“ не трябва да бъде в центъра на един нов финансов модел. Според нас трябва да бъдат отчитани положителните резултати и да се подпомагат училищата в малките и средни общини и населени места, защото по-нататъшното закриване на училища ще представлява огромен проблем за националната сигурност“, поясни народният представител.


По повод финансирането на частни структури, Ваня Добрева заяви, че „образованието е публична отговорност, и в този аспект, държавата трябва да субсидира и да подпомага публичните образователни структури“. Според нея училището трябва да изиграе една нова роля - фактор в преодоляване на демографската и духовна криза. „В този смисъл ние очакваме  в най-скоро време да бъдем запознати с конкретните политики, които правителството и по-конкретно Министерството на образованието и науката, ще вземе за решаване на проблемите с отпадналите ученици, какво представляват училищата „втори шанс“, как ще се развива професионалното образование, как ще се реализира принципът за изравняване на образованието с практическите потребности, как образованието ще отговори на обществените очаквания. Това са тези принципни решения, които ние смятаме, че трябва да бъдат отразени в един закон“, поясни Добрева.


Председателят на Комисията по образование и наука в НС допълни, че очаква да й бъде представена и Стратегия за висшето образование. Тя каза още, че ще бъдат търсени варианти за закон за професионалното образование.  „Има и една нова идея, която беше родена по време на Изпълнителното бюро – да се създаде един фонд, който да подпомага кандидатстващите по европейски проекти висши училища и научни организации, защото един от големите проблеми, с които в момента се сблъскваме, е липсата на възможности за финансиране по европейски програми“, заяви тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв