Политическият спектър в Тайван е разделен основно между Демократичната прогресивна партия (ДПП) и "Гоминдан" (КМТ)

Свързани новини

31.07.2023 16:40

В Тайван идват избори, а китайските комунисти вече се намесват с любопитни методи

Видян 2990 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Обединеният фронт" на Китайската комунистическа партия (ККП) организира координирана атака срещу статията "Моят план за запазване на мира в Тайванския проток" на кандидата за президент на Тайван Лай Чинг-те от Демократичната прогресивна партия (ДПП). По този начин режимът в Китай опитва с още едно средство да повлияе на изхода от изборите през 2024 г. Материалът бе публикуван на 4 юли в The Wall Street Journal, което веднага активира китайските комунисти да представят Лай Чинг-те като провоенно настроен. "Обединеният фронт" на ККП е мрежа от ключови фигури, повлияни или контролирани от Комунистическата партия на Китай и използвани да прокарват интересите ѝ. В конкретния случай става дума за Групата на Обединения фронт "Общокитайска асоциация за приятелство с тайванските сънародници". Тази мрежа публикува статии от над 50 предполагаеми представители на групи от тайванската диаспора, които критикуват есето на Лай. След това различни медийни органи на "Обединения фронт" препубликуваха статиите. Много цитирани "тайвански сънародници" твърдят, че изказванията на Лай за мир са измамна хитрост за спечелване на гласове на изборите. Те уж твърдят, че истинската цел на статията е била да подпомогне "тайванската независимост" и "потискането" на Китай, като изгради американска подкрепа за кандидатурата на Лай. Цитираните лица са свързани с групи, базирани в САЩ, Хонконг, Япония, Китай и други страни

Китай опитва да изфабрикува "тайванско разединение"


Фактът, че координираните атаки на "Обединения фронт" са съсредоточени върху мненията на привидно неполитически организации на "тайвански сънародници", показва, че ККП се стреми да представи опозицията срещу Лай като консенсус на тайванската диаспора. Тези послания поставиха Лай в отбранителна позиция, като го накараха да оспорва подобни критики в рамките на наратива, че вотът не е избор между мир и война, пише в седмичния си анализ за Тайван американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), публикувайки препратки към първоизточниците. В тази вълна от нападки срещу статията на Лай "Обединеният фронт" се представя като говорещ от името на тайванската диаспора. Тази промяна може да предостави на ККП лостове за манипулиране на международното обществено мнение по време на криза, като използва групите на "Обединения фронт", за да покаже фалшиво тайванското разединение, анализират от ISW.

Политическият спектър в Тайван


Друг важен акцент от анализа е, че двете партии, които са настроени към по-близки връзки с Китай, опитват да обединят усилията си преди президентските и парламентарните избори през 2024 г., за да спечелят поне мнозинство в законодателния орган.

Политическият спектър в Тайван е разделен основно между Демократичната прогресивна партия (ДПП) и "Гоминдан" (КМТ) - най-старата партия в Азия, която действа в Китай и Тайван. ДПП като цяло подкрепя тайванската автономия, тайванската идентичност и скептицизма към Китай. KMT е за по-тесни икономически и културни отношения с Пекин, както и за по-широко придържане към китайската идентичност. От 2016 г. насам ДПП под ръководството на президента Цай Инуън контролира президентството и законодателната власт. В този цикъл на президентските избори се включва и кандидатът на Тайванската народна партия (ТНП) Ко Уен-дже, който оформя своето движение като алтернатива на ДПП и KMT. Нормално е на тайванските президентски избори да има кандидати от трети партии, но никой от тях никога не е печелил. Президентските и парламентарните избори в Тайван ще се проведат на 13 януари 2024 г., а новият президент ще встъпи в длъжност през май 2024 г. Кандидатите за президент могат да спечелят изборите с обикновено мнозинство.

Сега КМТ призова за координиране с ТНП по време на изборите за парламента, което показва, че КМТ се стреми да разшири възможностите си за спечелване на места в законодателната власт дори ако загуби президентския пост. Председателят на КМТ Ерик Чу отправи призива на 23 юли. Кампанията на кандидата за президент на "Гоминдан" Хоу Ю-и заяви, че не знае за какво говори Чу. Хоу не желае да подкрепи призива на Чу, защото това може да е сигнал, че партията няма доверие в него. Чу призова за тази координация, защото КМТ изостава в президентските проучвания. Хоу е с 16 процентни пункта зад водещия кандидат за президент на ДПП Лай Чинг-те. Един от начините КМТ да спечелят изборите, е да се стремят към мнозинство в парламента. Понастоящем ДПП контролира 61 от 113-те места в Законодателния юан, а KMT - 38. Всички 113 членове на органа ще бъдат преизбрани на изборите през 2024 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.08.2023 00:04

    вай, вай, какви кахъри за Азия, я вижте касапина от Стара Загора как е човек на ПП и борец за чалгария

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци