Свързани новини

03.12.2020 11:50

В края на 2022 г. изравняваме 2019 г., още 3 г. висока безработица

Видян 2338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Българската икономика ще се върне към нивата на БВП от преди пандемията в края на 2022 г., а пълното възстановяване на пазара на труда ще отнеме около три години и половина. Това прогнозираха главният икономист на УниКредит за ЦИЕ Дан Букша и главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в презентацията си по време на традиционното събитие за клиенти и партньори на банката, организирано от дирекция „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“. Двамата икономисти представиха най-актуалната си оценка за развитието на региона пред близо 300 гости в рамките на изцяло дигитално събитие.


„В началото на годината представихме очакванията си и само няколко месеца по-късно вече бяхме в ситуация да правим нова прогноза. Сега е много важно да чуем какво ни очаква, защото се намираме в точка, в която бизнесът трябва да организира по нов начин дейността си и заедно трябва да оценим еволюцията на пазара на труда и уроците от изминаващата предизвикателна година“, каза Ралука Попеску, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране на УниКредит Булбанк, която беше домакин на срещата.


Събитието беше открито от главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова, която сподели: „Всички бързаме към новата 2021, искаме да отворим новите календари с оптимизъм. Сега, когато годината се обобщава с една дума „пандемия“, е много важно да сме наясно за какво да се подготвим, за да сме част от решението на кризата“.


„Намираме се във втората вълна на пандемията, която очакваме да започне да затихва през февруари, така че ще има отражение върху икономиката за първото тримесечие на 2021 г.“, каза Дан Букша. Той обобщи основните извода по следния начин: „Изходът за икономиката зависи до голяма степен от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата в отделните страни и ясната комуникация към бизнеса  и домакинствата по отношение на следващите стъпки. Въпреки трудната ситуация, нашият регион остава сред най-добре справящите се с кризата и очакваме тази тенденция да се запази“.


„Подобно на останалата част от региона на ЦИЕ, възстановяването през 2021 г. в България ще бъде само частично. Нашият базов сценарий предвижда увеличение на реалния БВП с 2,5% през следващата година. Възстановяването ще набере скорост през 2022 и 2023 г., когато очакваме ръстът на реалния БВП да се ускори до нива между 4% и 5% годишно“, посочи Кристофор Павлов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби