Това приеха окончателно депутатите с промените на второ четене на Кодекса на труда.

Свързани новини

01.02.2023 16:00

В 23 от 28 бг области НЕ се изработва МРЗ 850 лв.

Видян 2890 пъти | Коментари 7
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само в 5 български области от 28 това, което един човек произвежда, позволява да бъде плащана новата минимална работна заплата от 850 лв., която парламентът гласува в дивашки популизъм и ще се изплаща от 2024 г. Единствено София – град, където БВП на глава от населението е 45 200 лв. годишно или около 4 000 лв. месечно, а средната работна заплата е наполовина, с лекота поема този разход.


Макар и близо до ръба на възможността за плащане на на МРЗ от 850 лв. е втората в класацията област Стара Загора, където обаче високият БВП на човек от 20 200 лв. ще се задържи само още 2 години, ако не се отмени наложения от кабинета Петков – Нинова режим на затваряне на 40% от въглищните ТЕЦ, където се изкарват високите заплати.


Другите 3 региона над чертата са София – област, Варненският и Врачанският, заради попадането там на АЕЦ – Козлодуй, вдигаща рязко БВП на човек в окръга. Като със своите 17,9 К за морската столица и областта й и 17,8 К за Враца и областта й са съвсем до линията от 17,5 К БВП на глава от населението, която би позволила изплащане на МРЗ от 850 лв. месечно.
Какво обаче става с без друго кризисните бизнеси в останалите 23 региона на България?


Какво става с работещите за този бизнес в тези области, ако работодателите им фалират?


Какво ще стане с приходите на НОИ за осигуровки, които и без друго отдавна вече не покриват дори половината от разходите за пенсии, ако фирмите предпочетат да плащат в пликче на служителите, които все пак оставят на работа, вместо да фалират?
Какво ще стане с приходите на НАП, които финансират, като вземат от данъкоплатците, за да дават държавните заплати, включително депутатските, които увеличението на МРЗ с 20% ще вдигне поне с 10 на сто.


Само за информация, дори редовият депутат взема вече над 10 000 лв. на месец общо от заплата, 2/3 безотчетни и по 15% за участие в постоянни комисии, а всеки е поне в 2, плюс бонусите за вдигане на ръка във временни и анкетни комисии. При безплатен наем, безплатен транспорт, дори безплатен фитнес, почти безплатно столово хранене и почивка на море и планина.


По всички тези въпроси отговор отдалите се на ужасяващ популизъм народни представители не дават коментар.


Палмата на първенството за най-гнусна подигравка с данъкоплатците заслужава един човек, който при това има собствен бизнес – автомивка на пътя за Студентския град – Георги Свиленски от БСП. Той заяви: „Щом има пари за 14 000 лв. заплата за директор на държавно дружество (б.р. самият зам. на Нинова също не взема много по-различна сума, без за нищо да отговаря – например за АЕЦ), има пари и за 850 лв. минимална”.
Лидерът му Кор. Нинова пък обяви, че трябвало депутатите „да направят добро” като вдигнат МРЗ.


Би било чудесно, ако я вдигаха от собствения си джоб, а не с нашите пари: „ с чужда пита помен”, както казва народът. Напомняме, че освен всичко друго, както изчисли финансовото министерство, 20-те процента неоправдан скок на МРЗ струват и допълнителен 1 млрд. лв. бюджетен дефицит. Тези пари няма откъде другаде да дойдат, освен от държавен заем. А знаем с какви стремглави темпове натрупваме дългове при кабинета Петков – Нинова и след него – непознати в историята.


Неоправданото вдигане на заплати с пари, които не изработваме, тоест – не притежаваме, прави работещите бедни, за които тя уж се е загрижила, още по-бедни, защото напомпва допълнително инфлацията.
За какво добро говорим изобщо? За кого добро?


Чест прави, че Демократична България се отцепи от „доброто” с ПП, която пък искаше съвсем като на циганска сватба 950 лв. МРЗ, и гласува „Въздържал се”, заедно с групата на Възраждане.


 Радостина Тонева




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.02.2023 22:00

    Синдикатите са изразители на интерсите на едва около 12% от заетите! Отделно, нямат отношение към пенсионерите, учениците и студентите! Но, Кодекса на труда по силата на една демагогска клауза от 1986г. им дава право да се бъркат навсякъде, че и в жизненото равнище на народа! Но не носят никаква отговорност! Това трябва да се спре и правителството и парламента да си носят последствията от решенията без да се оправдават с несъществуващия синдикален натиск!

  • 001 циници 01.02.2023 13:59

    Заплатата на депутатите е необосновано висока и неадекватна за българския стандарт, да не говорим, че изобщо не е заслужена. Трябва да се промени механизма на формирането и странното увеличение по няколко пъти годишно с по 300-500лв. След като суверена е работодател на депутатите, трябва той да определя и р-ра на заплатата в зависимост от рейтинга и полезността от работата им за обществото и държавата, а не както е сега само за лични и корпоративни интереси

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни