Освободиха директора на единствената държавна млекопреработвателна компания Ел Би Булгарикум Николай Маринов, само ден, след като компанията намали с до 30% цените за крайните клиенти

Свързани новини

22.02.2023 17:46

Уволнен шеф на LB за 30% намаление на млякото

Видян 2252 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освободиха директора на единствената държавна млекопреработвателна компания Ел Би Булгарикум Николай Маринов, само ден, след като компанията намали с до 30% цените за крайните клиенти. Изначално дори не е бил посочен мотив за уволнението му, а по-късно се появи формулировката „заради редица сигнали за нарушения”. 19' много пъти е писал за Зоров & Ко, които държат сектора при всички правителства и надуват цените така, че са най-високи в целия ЕС.


Самият той обаче обяви, че причината е натиск от картел в сектора.
"Стана ясно отново, че мафията победи държавата. Защо го казвам? С решение на едноличния собственик на капитала Държавна консолидационна компания (ДКК) и нейният изпълнителен директор Венцислав Димитров аз и колежката председател на Съвета на директорите бяхме освободени от длъжност без всякакви мотиви", заяви Маринов в ефира на bTV.


"Не съм прочел никъде, че шефът на ДКК може да влиза в кабинет и като последния кръчмар да гони", коментира той ден по- късно на пресконференция в БТА. Маринов обясни, че Димитров му е казал: "ти нямаш работа тук, ти си уволнен, ако откажеш доброволно да напуснеш, ще извикам полиция."


Той каза също, че към него имало натиск да назначава пенсионери на заплата от 6 хил. лв. и че получавал на имейла си оферти, които не е искал. Уволненият директор съобщи, че 4 пъти е информирал ресорния министър със съответните докладни, в които са описани всички опити на ръководството на ДКК да се намесва в управлението на дружеството в ущърб на държавата.


Според Маринов работата на компанията е била блокирана заради постоянните искания за всякакви справки със срок "от днес за днес", в това число например и за “разходите на тоалетна хартия”.


Припомняме, че в понеделник Ел Би оповести намаляването на цените на млечните си продукти с между 5 и 30%, което важи само за фирмените й магазини. Тогава Маринов обясни решението с “оскъпяването, което идва най-вече от крайните търговци и по-специално търговските вериги”.


Той посочи, че е успял да намали цената на продуктите чрез намаляване на цената на купуваното мляко с 30 ст. на 1 л. "Отделно прекратихме порочни практики вътре в дружеството, заради което може би и изгоряхме", добави уволненият шеф на Ел Би.


"Явно сме засегнали много интереси, действително намалихме цените в нашите фирмени магазини след ожесточени битки", допълни той.


"Както се изрази шефът на ДКК, ние не слушаме, и вероятно това е причината да бъдем освободени", каза още Маринов. Решението за освобождаване на ръководството на собственика на капитала още не е вписано в Търговския регистър, което оставя отворен въпроса кога е уведомена управата на дружеството и кога е взето решението от принципала.


"Въпреки, че съм действащият и неотписан директор на Ел Би ми бе отнет достъпът до банковите сметки – дружеството не се управлява от никого. Избраният нов директор, който не е вписан, обикаля магазините, централното управление и заплашва служителите, че ако ме подкрепят, ще бъдат уволнени", посочи Маринов в БТА.


“Все още се надявам президентът Румен Радев да разбира какво правят неговите назначенци и да спре да им позволява да безчинстват”, коментира още той.


Припомняме, че Маринов е назначен за шеф на Ел Би през декември 2022 г. В началото на годината той започна публично да говори, че млeчнитe пpoдyĸти у нас пocĸъпвaт c дo 80% oт пpoизвoдитeля дo гoлeмитe тъpгoвcĸи вepиги. След това държавните органи започнаха проверки заради високите цени на храните. Статистиката сочи, че у нас имаме наистина едни от най-скъпите млечни продукти в света, които често се произвеждат не от пресни суровини, а от сухо мляко.


Точно тогава стана ясно, че близо 200 млн. лв. субсидии са усвоени от 103 български компании. Начело в листата се оказа олигархът в млечния сектор Димитър Зоров, сочи проверка на Агроновините в публичната база данни за бенефециерите в ДФ Земеделие.



  Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 23.02.2023 10:34

    Силно смущаващо е и недопустимо властта да е против намаляване на спекулата и щавене до кръв на суверена си! Трябва да и покажем, че тя е слуга на народа, а не обратното както си е въобразила

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се