Въпреки че САЩ обещаха близо 7 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна, досега те се въздържаха от пряко участие в конфликта

Свързани новини

05.07.2022 17:17

US ветерани обучават украински войници въпреки предупрежденията: New York Times

Видян 4369 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съобщава се, че редица американски ветерани обучават украински войници близо до фронтовата линия на руско-украинския конфликт, въпреки че Пентагонът ги призовава да не го правят, твърди в статия New York Times.

"Американците са в Украйна", пише изданието, като отбелязва, че точният брой на гражданите на САЩ, които се сражават на фронтовата линия на конфликта, не е известен. NYT допълва, че някои от тези американци се включват доброволно в екипите за евакуация на пострадали, стават специалисти по обезвреждане на бомби, експерти по логистика и инструктори.

NYT твърди също, че в момента има малки екипи от бивши членове на специалните операции, които обучават украински войници и в някои случаи помагат на киевските сили да планират бойни мисии.


Въпреки че САЩ обещаха близо 7 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна, досега те се въздържаха от пряко участие в конфликта. Вашингтон официално изтегли 150-те си военни инструктори от Украйна малко преди началото на конфликта в края на февруари, а президентът Джо Байдън заяви, че "няма да водим трета световна война в Украйна".


Пентагонът отрича да е свързан с каквито и да било американски доброволчески групи и многократно е предупреждавал гражданите на САЩ да не пътуват до Украйна, за да участват в конфликта.

Пери Блекбърн-младши, пенсиониран подполковник от специалните сили на армията, който е един от доброволците, обучаващи в момента войници в Украйна, потвърждава пред NYT, че неговото подразделение не получава никакви съобщения от американската армия и че е малко вероятно Вашингтон да поеме каквато и да е отговорност за действията на подразделението.


Нямаме никаква комуникация с американската армия и точка", казва той пред изданието. "Това е границата, която не искат да преминат. Те няма да поемат никаква отговорност за нашето благосъстояние или за нашите действия. Всъщност вероятно ще направят точно обратното. "

Въпреки това някои от ветераните виждат в мисията си в Украйна начин да подкрепят интересите на Америка, като същевременно изолират Вашингтон от пряко участие.

"Изпълняваме външната политика на САЩ по начин, по който военните не могат", казва Андрю Милбърн, пенсиониран полковник от Корпуса за специални операции на морската пехота, който ръководи друга група ветерани доброволци, които предоставят обучение и съвети.

"Аз съм правдоподобен отрицател", казва той пред NYT. "Ние можем да свършим работата, а САЩ да кажат, че нямат нищо общо с нас, и това е абсолютно вярно. " Милбърн отбелязва, че не получава никакъв отговор, когато се опитва да се свърже с американски военни служители в Западна Европа.


"Всеки път, когато протягаме ръка, получаваме отказ", казва той. "Те толкова се страхуват, че ще се случи нещо лошо и ще изглежда, че това е било от компетенцията на правителството. Ние сме персона нон грата. "


Междувременно NYT пише, че някои експерти предупреждават, че присъствието на американски доброволци може да предизвика "трагичен инцидент, който да въвлече САЩ в ескалация в стил Виетнам"

"Точно както във Виетнам, рискът е, че по невнимание ще бъдем въвлечени все по-дълбоко и по-дълбоко, стъпка по стъпка", казва пред NYT Джордж Бийби, бивш ръководител на руския анализ на ЦРУ. "Разликата е, че в Украйна залогът е по-голям. За Съединените щати и Русия ще бъде много по-лесно да влязат в пряк конфликт, който бързо може да се превърне в много сериозен. "

Най-малко 21 американци са били ранени в боеве от началото на конфликта, посочва NYT, позовавайки се на организация с нестопанска цел, която ги евакуира. По данни на Държавния департамент двама американски граждани са били убити, други двама са били заловени, а за един се съобщава, че е в неизвестност.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева