AI

Свързани новини

04.06.2023 08:00

Унищожението ни от изкуствения интелект да бъде приоритет като ядрената война: Топексперти

Видян 18375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изгубен контрол над изкуствения интелект може да причини изчезването на човечеството и това трябва да бъде глобален приоритет от най-високо ниво, сочи позиция на Центъра за сигурност на изкуствения интелект с нестопанска цел, подписана от 350 видни личности в областта на ИИ и свързаните с него области.


"Намаляването на риска за унищожението ни от ИИ следва да бъде глобален приоритет, наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война", се казва в изявлението.


Сред подписалите се са главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис, главният изпълнителен директор на Anthropic Дарио Амодей и главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който наскоро заяви пред Конгреса, че се притеснява, че технологията може да се обърка "доста", и призова законодателите да наложат регулации на този бизнес.


Тримата лидери на индустрията се срещнаха с президента на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, за да обсъдят потенциални регулации. Многобройни ръководители на техните компании също добавиха имената си към изявлението от вторник.


Джефри Хинтън и Йошуа Бенгио, смятани за "кръстници на ИИ" заради работата си по невронните мрежи, са посочени на първо място в документа, въпреки че Ян Лекун, който е правил изследвания заедно с тях и сега ръководи изследванията на ИИ за Meta, не е подписал документа. Хинтън напусна поста си в Google по-рано този месец, за да алармира за рисковете, свързани с ИИ, и заяви, че понякога съжалява за делото на живота си.


Писмото представлява "излизане на светло" за лидерите в индустрията, които преди това са държали в тайна опасенията си относно бъдещето на ИИ, заяви пред New York Times изпълнителният директор на Центъра за сигурност на ИИ Дан Хендрикс.


"Съществува много разпространено погрешно схващане, дори в общността на АИА, че има само шепа обречени", обясни той, като уточни, че "много хора насаме биха изразили загриженост за тези неща".


Посланието повтаря друго отворено писмо, публикувано през март от Института за бъдещето на живота, в което се настоява за шестмесечен мораториум върху мащабните разработки на ИИ, за да се избегне "неконтролируемата надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни цифрови умове".


Това послание беше подписано от повече от 1000 влиятелни личности в областта на технологиите, включително милиардера Елон Мъск, който току-що получи разрешение от правителството на САЩ да продължи с тестовете върху хора на своя мозъчно-компютърен интерфейс Neuralink, който има за цел да даде на хората конкурентно предимство пред ИИ.


Не всички влиятелни личности в областта на ИИ обаче са предпазливи. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг неотдавна заяви пред аудитория в Националния университет на Тайван, че онези, които не се включат на старта на ИИ, ще видят как работните им места се крадат, компаниите им загиват, а те самите ще бъдат изядени - поне метафорично, докато съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, голям инвеститор в ИИ, настоява, че технологията ще донесе само "огромни ползи".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се