Министърът се спря и на критиките, на които може да бъде подложен за провеждането на разговори с Лавров, като подчерта, че мирът "няма да дойде без диалог".

Свързани новини

23.09.2022 17:39

Унгария е против налагането на нови санкции на Москва, особено в енергийния сектор: Петер Сиярто

Видян 4563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария е против налагането на нови санкции на Москва, особено в енергийния сектор, заяви в петък министърът на външните работи Петер Сиярто след среща с руския си колега Сергей Лавров. Според министъра санкциите в областта на енергетиката са "ясна червена линия" за Унгария, тъй като Европа се бори с рязкото повишаване на цените на газа.

"Нашата позиция е много ясна. Не виждаме разумни причини да обсъждаме нов пакет от санкции, особено когато става дума за енергетика", заяви Сиярто в петък, предаде РИА Новости. Двамата се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според унгарската медия Index той добавя, че "това е ясна червена линия за нас. Не искаме унгарският народ да плаща за война, към която няма никакво отношение", визирайки продължаващите военни действия между Русия и Украйна.


Междувременно Сиярто сигнализира, че Унгария не смята да избягва дебат по новия пакет от санкции, но "няма да се съгласи с нищо, което противоречи на националните ни интереси".


Министърът се спря и на критиките, на които може да бъде подложен за провеждането на разговори с Лавров, като подчерта, че мирът "няма да дойде без диалог" Ако не се стигне до преговори, "светът ще бъде изправен пред още по-сериозни последици", каза той.

Сиярто предупреди, че европейската икономика върви към рецесия. През последните месеци Европа бе обхваната от енергийна криза, която до голяма степен бе причинена от рязкото повишаване на цените на природния газ поради санкциите, които ЕС наложи на Русия.

Унгария е силно зависима от Москва в енергийно отношение и получава около 80 % от своя газ от руския енергиен гигант "Газпром". Въпреки че Русия прекрати доставките на газ за редица страни, в края на август Унгария подписа споразумение с Москва за допълнителни доставки в допълнение към вече договорените обеми.


Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът е взел "политическо" решение да наложи нови санкции на Москва. Точният характер на ограниченията обаче засега не е ясен.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд