Зеленский потвърди желанието си да проведе преки разговори с Владимир Путин, тъй като "войната може да бъде спряна от човека, който я е започнал"

Свързани новини

24.04.2022 16:14

Украйна заплаши да се откаже от мирните преговори с Русия

Видян 3082 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският президент Владимир Зеленский разкри какви събития могат да накарат страната му да се оттегли от мирните преговори с Москва.


 



По време на пресконференция, проведена на една от метростанциите в Киев в условията на продължаващата руска офанзива в Украйна, Зеленский беше попитан как Киев ще реагира на евентуални референдуми за независимост в териториите, контролирани от руските сили. Президентът настоява, че това ще го принуди да прекрати всякакви преговори с Москва.


 


Преди два дни Москва обяви превземането на Мариупол. Въпреки това  Владимир Путин отмени нападението срещу завода "Азовстал", който остава последното убежище на украинските сили в стратегическия пристанищен град. Вместо това Путин нареди на руските войски да "запечатат района така, че да не може да премине нито една муха". Междувременно Зеленский призна, че в момента Украйна не е в състояние да си върне Мариупол с военни средства и че укрилите се там бойци са наясно с това.


 


 


Зеленский потвърди желанието си да проведе преки разговори с Владимир Путин, тъй като "войната може да бъде спряна от човека, който я е започнал" Той обясни, че според него преките преговори биха могли да бъдат по-ефективен начин за постигане на мир, отколкото разговорите с посредници.




"Искам да спра войната и да я прекратя. Съществува дипломатически и военен път. Всеки здрав човек избира дипломатическия път, защото знае, че дори да е труден, той може да предотврати загубата на милиони хора", каза Зеленский.


 


Междувременно Путин не изключи лична среща със Зеленский, но подчерта, че тя ще зависи от напредъка на разговорите между преговарящите екипи.


 


Коментирайки предстоящото посещение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Москва, Зеленски заяви, че не е логично той да пътува до Русия преди да разговаря с Киев, но украинският лидер изрази готовност да проведе разговори и с Гутериш.




Според Зеленски условията на Украйна за мирно споразумение остават същите: гаранции за сигурността на Киев и "съдбата на Донбас и Крим", чиято независимост Киев категорично отказва да признае.




"Мисля, че вече няма проблеми", казва той.


 


Междувременно Зеленский заяви, че украинските сили ще продължат да се сражават и в зависимост от доставките на оръжие от Запада ще отвоюват територии, които са били завзети от руските сили.



"Моята позиция като президент е: всичко, което те [руските сили] окупират, ние ще върнем. Това няма да е въпрос на 8 години, както от 2014 г. нататък, а ще е незабавно. Това е въпрос на оръжия. Ако разполагаме с достатъчно от тях, веднага ще започнем да превземаме окупираните територии", каза той.




Агресорът многократно е предупреждавал НАТО да не изпраща оръжия в Украйна и е заявявала, че ще счита оръжейните конвои за легитимни военни цели. В него се казва също, че "напомпването" на Украйна с оръжия ще доведе само до повече жертви.


 


От началото на руската агресия в Украйна Москва и Киев се обвиняват взаимно, че възпрепятстват евакуацията на цивилни граждани, извършват военни престъпления и нарушават международното право. Няколко кръга от мирните преговори не доведоха до значителен напредък.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 26.04.2022 07:48

    не слушайте този психясал мунъо-манкъор,наркоман и деградирал смешник,послушник на НАТО и американски интереси,които ги ограбиха....

  • 003 Anonimen 25.04.2022 10:42

    Кой може да вярва на психясал от дрога дегенерат?!

  • 002 Anonimen 25.04.2022 07:48

    аман от нагли просяци и манкъори са тоя комик и наглият Кулеба и нашите ДУПЕДАВЦИ....

  • 001 Anonimen 24.04.2022 18:58

    Някакви си там преговори ще се проведат след капитулацията им. След като всичко приключи Донецка и Луганска република ще са към Руската федерация, а Крим значително ще се разшири! Възможно е и други републики да се присъединят и нещото Украйна ,ако не изчезне то силно ще се свие...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на