Украйна продължава да бъде основен транзитен маршрут за руски газ към Европа дори след нахлуването на Русия в страната на 24 февруари

Свързани новини

11.05.2022 09:25

Украйна спира руски газопровод за Европа

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Операторът на украинската газова система "ГТС Украйна" ("Газотранспортна система на Украйна") заяви във вторник, че ще обяви форсмажорни обстоятелства при транспортирането на руски газ през входната точка "Сохрановка" до границата с Русия в Източна Украйна, като потоците ще бъдат спрени на 11 май.


Шефът на държавната енергийна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко предупреди, че газът за ЕС ще намалее с една трета, освен ако Русия не премине към използване на различен маршрут.


През компресорна станция "Новопсков" на газопровода "Съюз" преминава една трета от руския газ, транзитиран през Украйна за Европа, съобщава Ройтерс. Според Русия през нея минава 24% от руския газ за ЕС.



Украйна продължава да бъде основен транзитен маршрут за руски газ към Европа дори след нахлуването на Русия в страната на 24 февруари.


"ГТС Украйна" заяви, че не може да извършва операции в газокомпресорната станция в Новопсков поради "намесата на окупационните сили в техническите процеси". Компресорната станция Новопсков се намира в района на Луганск в Източна Украйна, окупиран от руски сили и сепаратистки бойци.

Според ръководителя на оператора на украинската газова система Сергей Макогон причината за обяваване на форсмажор е, че руските окупационни сили са започнали да вземат от транзита за ЕС и да го изпращат за подкрепяните от Русия сепаратистки региона в източната част на страната.

Това е първият компресор в газопреносната система на Украйна в Луганска област, транзитен маршрут за около 32.6 милиона кубически метра газ на ден, или една трета от руския газ, който отива в Европа през Украйна, съобщи "ГТС Украйина". Капацитетът ще бъде прехвърлен към станция "Суджа", през която преминават останалите количества за ЕС.



"За да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори и при спазване на условията на споразумението, е възможно временно да се прехвърли неналичен капацитет от точката за физическо взаимно свързване "Сохранвка" към точката за физическо взаимно свързване "Суджа", разположена на територия, контролирана от Украйна", се казва в изявление на газовия оператор, цитирано от Ройтерс.



"Газпром" заяви пред Ройтерс, че пренасочването на количествата през "Суджа" е технически невъзможно. Според компанията няма никаква промяна върху контрола върху компресорната станция и обявяването на форсмажорни обстоятелства не е необходимо.


Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата от началото на войната и доведе до поскъпване на природния газ в Европа през следобедна търговия до над 100 евро за мегаватчас, според юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF. Преди новината цента беше около 92-93 евро за MWh, а по-рано през деня дори падна за кратко под 90 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите