Спасители работят на мястото на търговския център, пострадал от руски ракетен удар в Кременчук, Украйна, на 28 юни. (Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна/Reuters)

Свързани новини

28.06.2022 12:00

Украйна разследва реакцията на въздушната тревога преди удара в търговския център: CNN

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Украински официални лица разследват реакцията на въздушната тревога в търговския център "Амстор" в Кременчук, преди руската ракета да нанесе удар, при който са загинали най-малко 18 души", съобщава CNN.




Според Украйна преди обявяването на въздушното нападение в понеделник следобед стотици хора са били в търговския център. От своя страна руските военни потвърдиха, че е бил нанесен въздушен удар по украинския град Кременчуг, но заявиха, че той е бил насочен към склад със западни оръжия. В доклада от вторник се казва, че детонацията е нанесла щети на близкия нефункциониращ търговски център.





"Пренебрегването на тревогата за въздушно нападение е престъпление, което за пореден път бе доказано от трагедията в Амстор", заяви Виталий Малецки, кмет на Кременчук.




"Посетителите и персоналът трябва да бъдат евакуирани в убежища по време на тревога за въздушно нападение. В случай на нарушаване на това изискване ще предприемем мерки, включително наказателни дела и закриване на институции. "


 


Малецки заяви, че главният прокурор на Украйна е посетил мястото на нападението.




"Работихме за засилване на отговорността на собствениците на търговски центрове, магазини и други места с много хора за неспазване на правилата за евакуация по време на тревога за въздушно нападение", каза Малецки.


 


Кметът отбеляза, че на 23 юни търговският център е публикувал в социалните мрежи съобщение, че няма да затвори по време на тревога. "От днес [23 юни] търговският център не е затворен по време на въздушно нападение [сирена. ] Търговският център е отворен от 8:00 до 21:00 ч. без прекъсване", се казва в публикацията.




"Това, което се случи, е най-голямата трагедия в съвременната история на Кременчук. Кременчугската общност настоява отговорните за войната и нападението над цивилни граждани да бъдат изправени пред съда", заяви Малецки.



От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че мястото се намира в близост до фабриката Kredmash. Военните твърдят, че западните боеприпаси са се взривили и са предизвикали пожар в търговски център, който вече не функционира.



Противно на това украински официални лица твърдят, че в момента, в който се твърди, че Русия го е нападнала, в търговския център е имало много хора.



 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се