03.04.2015 14:10

Украйна не пуска дарения за сънародниците ни там

Видян 1014 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има опасност събраните във Варна 4 тона хуманитарни помощи да не могат да достигнат до българите в Източна Украйна. За това алармира на пресконференция днес председателят на национално движение "Възраждане" Костадин Костадинов, съобщи Moreto.net.


Повече от 200 души от морската столица и от страната са изпратили дрехи и храни в помощ на бедстващите ни сънародниците. Най-далечната дестинация, от която са получавани колети с дарения е Петрич.


Повече от месец след старта на кампанията обаче, украинците отказват да приемат двата камиона с продукти. Доводът на властите в Киев е, че трябва да се предостави фактура за всяка една стока, което по думите на Костадинов е невъзможно. „Имаше хора, които носеха по няколко бутилки олио. В Аксаково, където е складът пристигаха колети от цялата страна, хората са дарявали според възможностите си. Някои от тях дори са платили повече за пратката, отколкото за самото съдържание", коментира той.


В търсене на решение на проблема организаторите на кампанията от „Възраждане" са се свързали с посолството ни в Киев, но от там са посъветвали даренията да бъдат изпратени чрез Българския червен кръст. В крайна сметка продуктите трябва да се внесат в страната чрез организацията по линия на Външно министерство. Не е ясно обаче кога точно ще се случи това...


По информация на българи в Украйна пък, до страната достигали само помощи през Русия. Румъния и Унгария, които имат малцинства там, също не получавали разрешение да внесат дарения за пострадалите, допълни Костадинов.


Според него, по данни на Дружеството на българите в Донецка и Луганска област, само в Донецк живеят близо 7500 наши сънародници.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес обърнете внимание на финансите си и обсъдете дългосрочните си планове

Днес обърнете внимание на финансите си и обсъдете