Украинците ни увериха, че няма да използват тези системи срещу цели на руска територия", каза Блинкен и добави: "Между Украйна и САЩ, както и с нашите съюзници и партньори, съществува силна връзка на доверие.

Свързани новини

02.06.2022 09:42

Украинците ни увериха, че няма да използват новите US ракетни системи срещу цели на руска територия: Блинкен

Видян 1843 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Киев е дал гаранции на Вашингтон, че доставените от САЩ ракетни установки няма да бъдат използвани за нападения срещу цели на руска територия, заяви в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той е последният официален представител на САЩ, който повдига този въпрос, тъй като Москва изрази загриженост от ескалацията на военните действия в Украйна.




След срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Блинкен беше попитан за ракетните системи за залпов огън HIMARS - най-новото високотехнологично оръжие, което САЩ се ангажираха да изпратят на Украйна.


 


Украинците ни увериха, че няма да използват тези системи срещу цели на руска територия", каза Блинкен и добави: "Между Украйна и САЩ, както и с нашите съюзници и партньори, съществува силна връзка на доверие", предаде Ройтерс.


Той също така отхвърли предупрежденията и опасенията на Москва, че доставките на оръжия от Вашингтон за Киев рискуват да доведат до по-нататъшна ескалация на конфликта.
 

"Най-добрият начин да се избегне ескалация е Русия да спре агресията и войната, която започна", каза Блинкен, като заяви, че тя може да приключи "още утре", ако Москва пожелае, но вместо това вероятно ще продължи "много месеци".
Никоя система няма да обърне войната. Това е битка на националната воля. . . Това е тежък и труден конфликт", заяви пред репортери Колин Кал, заместник-министър на отбраната по въпросите на политиката.


В статия в New York Times, публикувана във вторник, Байдън заяви, че новият пакет оръжия ще помогне на Украйна на бойното поле "и ще я постави във възможно най-силна позиция на масата за преговори".
 
 
В сряда следобед президентът на САЩ официално обяви изпращането на системи HIMARS в Украйна, както и на друго военно оборудване на стойност 700 млн. долара. Според заместник-министъра на отбраната Колин Кал пусковите установки са били "предварително разположени" в Европа в очакване на съобщението, а първата партида от четири ще бъде предадена тази седмица - въпреки че обучението на украинските войски за използването им може да отнеме три седмици.


HIMARS изстрелва барутни ракети с ефективен обсег от около 30 километра, но може да разполага и с тактически балистични ракети с обсег до 300 километра. Русия изрази загриженост пред САЩ във връзка с последната възможност.
 
 
 
Самият Байдън, неговият пратеник в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, а сега и Блинкен настояват, че на Киев няма да бъдат предоставени ракети с голям обсег
 

Русия не може да се довери на украинския президент Владимир Зеленский и неговото правителство, че ще удържат на думата си по този въпрос, като се има предвид досегашната им практика, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано в сряда.
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Владимир Владимирович 02.06.2022 12:00

    Киев ще получи ново страшно оръжие, а след евентуалното му използване, ЩЕ БЪДЕ МОМЕНТАЛНО УНИЩОЖЕН !!! „Слава Кокаина, слава US пасмина, АМИН !!!

  • 001 Anonimen 02.06.2022 10:21

    Американските военни ястреби и лично Байдън си играят с огъня ! Мислят ли, какво ще се случи ако от "модерното оръжие", което възнамеряват да изпратят в Украйна, полетят ракети към Русия ??? Обратно към тях ще се задействат хиперзвукови ? Трета световна война ли трябва да се предизвика ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате