Фийби Гарет, която участва в първото в света изпитание на Covid-19, не развива симптоми и не дава положителен резултат.

Свързани новини

03.03.2022 07:03

Учените се опитват да разгадаят загадката защо някои хора не хващат Covid

Видян 1592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фийби Гарет посещава университетски лекции, без да е хванала Covid; тя дори е била домакин на парти, на което всички, освен нея, са били положителни. "Мисля, че съзнателно съм се излагала на зараза около четири пъти", казва 22-годишната жена от Хай Уайкомб, предаде theguardian.com.




През март 2021 г. тя участва в първото в света изпитание на Covid-19, при което в носа ѝ се накапва жив вирус и ноздрите ѝ се затварят за няколко часа, за да бъде умишлено заразена. Тялото ѝ все още се съпротивляваше.


 


"Направихме няколко кръга от тестове и различни методи за изследване: тампони от гърлото, носа, други видове тампони, които никога не бях правил преди, като назални фитили - когато държите тампон в носа си за минута - както и кръвни тестове, но никога не съм имал симптоми, никога не съм имала положителен тест", казва Гарет. "Майка ми винаги е казвала, че нашето семейство никога не се разболява от грип, и аз се чудех дали зад това не се крие нещо. "




Повечето хора познават човек, който упорито се съпротивлява да се зарази с Covid, въпреки че всички около него се разболяват. Точният начин, по който го правят, остава загадка, но учените започват да откриват някои улики.




Надеждата е, че идентифицирането на тези механизми би могло да доведе до разработването на лекарства, които не само да предпазват хората от заразяване с Covid, но и да предотвратяват предаването му.


 


Гарет не е единственият участник в изпитването, който е избегнал заразяването. От 34-те, които са били изложени на вируса, 16 не са развили инфекция (дефинирана като два последователни положителни PCR теста), въпреки че около половината от тях са имали преходно положителни тестове за ниски нива на вируса, често няколко дни след излагането.


 


 Възможно е това да е отражение на бързото спиране на ембрионалната инфекция от страна на имунната система. "При предишни проучвания с други вируси наблюдавахме ранни имунни реакции в носа, които са свързани с устойчивостта на инфекцията", казва професор Кристофър Чиу от Имперския колеж в Лондон, който ръководи проучването. "Взети заедно, тези открития предполагат, че между вируса и гостоприемника се води борба, която при нашите "незаразени" участници води до предотвратяване на инфекцията. "


 


 Някои от тях съобщават и за леки симптоми, като запушен нос, възпалено гърло, умора или главоболие, но тъй като те се срещат често в ежедневието, е възможно да не са свързани с излагането на вируса.




"Така или иначе, нивата на вируса не са се покачили достатъчно, за да предизвикат откриваеми нива на антитела, Т-клетки или възпалителни фактори в кръвта, които обикновено се свързват със симптоми", казва Чиу.


 


 Други проучвания също така показват, че е възможно да се отървете от Covid по време на най-ранните етапи на инфекцията, преди той да се е установил. Например по време на първата вълна на пандемията д-р Лео Суодлинг от Университетския колеж в Лондон и колегите му интензивно наблюдават група здравни работници, които редовно са били изложени на контакт със заразени пациенти, но никога не са имали положителни резултати или не са развили антитела. Кръвните тестове показват, че около 15% от тях имат Т-клетки, реагиращи срещу Sars-CoV-2, както и други маркери за вирусна инфекция.


 


Вероятно Т-клетките на паметта от предишни коронавирусни инфекции - т. е. тези, които са отговорни за обикновените настинки - са реагирали кръстосано с новия коронавирус и са ги защитили от Covid.

Разбирането на това колко често хората прекъсват зараждащите се инфекции с Covid в ерата на Omicron е сложно, тъй като изисква интензивни тестове - за вируса, антителата, Т-клетките и други маркери на инфекцията - и тъй като много хора са били ваксинирани.

"Вероятно ваксинираните лица са изложени на въздействието на вируса и по-често блокират вирусната репликация и откриваемата инфекция", казва Суадлинг.


 


 


Освен това няма наличен в търговската мрежа тест, който да може да разграничи имунитета, предизвикан от ваксинация, от различните варианти - така че, освен ако човек наскоро не е дал положителен резултат, е почти невъзможно да се разбере дали е бил изложен на Omicron или не.

Сезонните коронавируси може да не са единственият източник на кръстосано защитни имунни реакции. Професор Сесилия Сьодерберг-Науклер, имунолог в Института Каролинска в Стокхолм, започва да проучва тази възможност, след като Швеция избегна да бъде залята от случаи по време на първата вълна на пандемията, въпреки лекия си подход към ограниченията. Математическото моделиране на нейния колега Маркус Карлсон от университета в Лунд показва, че този модел на инфекции може да се обясни само ако голяма част от хората имат някакъв защитен имунитет.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали