о-късно 24-годишната Кърън е намерна мъртъвй, жестоко пребита, след като очевидно е водила "жестока борба", пише тогава детектив. В доклада, публикуван във вторник, се казва, че разследващите вече са "единодушно сигурни", че ДеРоос е отговорен.

Свързани новини

25.02.2023 07:00

Убийството на жена е разкрито след повече от 50 години с помощта на ДНК, намерена върху цигара и дрехите на жертвата

Видян 780 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 50 години след като съквартирантката на Рита Къран я намира удушена в стаята си, полицията във Върмонт съобщава, че е идентифицирала убиеца с помощта на ДНК, намерена върху угарка от цигара и дрехите на Къран.

С помощта на постиженията на ДНК технологиите и генетичната генеалогия разследващите идентифицират Уилям ДеРос, мъж, който е живял в жилищната сграда на Къран в Бърлингтън, като отговорно лице, съобщиха от полицията в най-населения град във Върмонт, предаде CNN.

ДеРоос умира от свръхдоза наркотици в Сан Франциско през 1986 г. , съобщават от полицията. Случаят вече е приключен.


В нощта на убийството през юли 1971 г. ДеРоос, който живеел със съпругата си два етажа над Кърън, се скарал със съпругата си и напуснал апартамента им, за да се "поохлади", се казва в доклада от разследването на полицията в Бърлингтън.

По-късно 24-годишната Кърън е намерена мъртва, жестоко пребита, след като очевидно е водила "жестока борба", пише тогава детектив. В доклада, публикуван във вторник, се казва, че разследващите вече са "единодушно сигурни", че ДеРоос е отговорен.

Но когато на следващата сутрин следователите разпитват ДеРоос и съпругата му, двамата казват, че са били заедно през цялата нощ и не са чули или видели нищо. След като полицията си тръгнала, ДеРоос казал на съпругата си, че ако ги разпитат отново, тя не трябва да признава, че той е напуснал апартамента, "иначе ще го преследват", тъй като има криминално минало, съобщиха от полицията по време на пресконференция във вторник.


 Пробивът в случая настъпва през 2014 г. , когато от угарка от цигара, намерена до тялото на Кърън, е извлечен ДНК профил - заяви на пресконференцията детектив лейтенант Джеймс Трайб. Въпреки че профилът е бил изпратен в националната база данни за ДНК, той казва, че няма съвпадения. Това означава, че лицето с тази ДНК вероятно никога не е имало генетичен материал, въведен в базата данни, вероятно защото не е имало присъда за престъпление.


През 2019 г. Trieb възобновява случая и решава да предприеме нов подход.

Вместо един-единствен детектив да работи сам по студения случай - обичайната стратегия на отдела - той се отнася към престъплението така, сякаш току-що е било извършено, като привлича екип от детективи и експерти-техници, за да го прегледат и обсъдят, се казва в доклада му от разследването.

Екипът започнал да проверява отново доказателствата и решил да анализира ДНК на цигарите с помощта на генетична генеалогия - процес, при който се използват бази данни с ДНК за генеалогични изследвания, за да се идентифицират възможни членове на семейството на лицето, чието ДНК не е съвпаднало.


 След това разследващите откриват жив полубрат на ДеРоос, който е готов да предостави ДНК проба, и тази проба потвърждава заключението, че ДНК на цигарите принадлежи на ДеРоос - се казва в доклада.


Накрая следователите установяват, че ДНК, оставена по разкъсаното палто на Кърън, съвпада с ДНК върху угарката от цигара - пише в доклада. Разследващите разпитват отново тогавашната му съпруга, която признава, че е излъгала за алибито на ДеРоос.

На пресконференцията изпълняващият длъжността началник на полицията в Бърлингтън Джон Мурад заяви, че денят е бил "изпълнен със смесени емоции"


 "В крайна сметка тези емоции са облекчение, гордост за мен (и) за този отдел, но най-вече благодарност към едно семейство, което е преминало през невероятно изпитание в продължение на повече от половин век", каза той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален