Имало е ремонт на пътищата в района, което би трябвало да улесни работата на полицията, каза за БНР кметският наместник в село Голям Дервент Иван Франсъзов.

Свързани новини

08.11.2022 09:12

Убиха граничен полицай до границата с Турция

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полицай от Гранична полиция бе убит при стрелба в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция. Това е първи случай на загинал български граничен служител на самата граница при опит за спиране на мигранти.


Полицаят е застрелян с няколко изстрела, които са дошли от турска територия.
Инцидентът стана около 20:35 ч. в понеделник, когато неизвестен стреля по наряд от служител на Гранична полиция и военнослужещ. Пограничният патрул е охранявал границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на Гранична полиция е починал на място, а военният не е пострадал. Незабавно към мястото са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.


Българските граничари вече ще стрелят по нарушителите на границата. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, който пристигна в Елхово заедно с главния секретар на МВР Петър Тодоров. "Аз лично ще поема отговорност и ще посмеят", отговори Демерджиев на въпрос дали граничарите ще посмеят да стрелят. "Става дума за криминално деяние и изключителна агресия. Ще отговорим със сила на тази агресия. Това значи, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които създават опасност за живота на нашите служители по границата. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени.


Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага", подчерта вътрешният министър.
Демерджиев призна като грешка, че полицейският служител е насочил фенер, с което автоматично се е превърнал в мишена. „Вече всички патрулиращи да бъдат въоръжени с дълго оръжие”, т.е. с автомати. "Оградата не е годна. Всеки ден съоръжението се поддържа, но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата", допълни министърът.


Ето какво написа и турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу в Twitter:


"Става дума за изключително гнусна проява от човек, за когото съм убеден, че ще бъде изправен пред закона в Турция. Това е първо нападение от страна на мигранти и трафиканти с огнестрелно оръжие. До момента е имало опити с хладно оръжие, но те са били неуспешни", заяви вътрешният министър.
Загиналият полицай е сержант Петър Бъчваров, който има 8-годишен стаж, обясни главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.


Той обяви, че инцидентът е станал на 242-ра пирамида около село Голям Дервент. Патрулиращият екип е забелязал дупка в оградата и двамата служители - граничар и военен, са слезли да проверят. При това полицаят насочва фенер и последва изстрел от турска територия. Министър Демерджиев уточни, че куршумът е улучил сержант Бъчваров в главата. Военнослужещият се е прикрил зад колата и е отвърнал на огъня. По неговите думи са последвали нови 10-15 изстрела, след което групата мигранти се насочила обратно към вътрешността на турската територия.


Тодоров призова и за затягане на законодателните мерки срещу трафикантите. "Не може от хиляди присъди да има само 100-ина ефективни. Това води до чувство за безнаказаност. Трябва незабавно да се затегнат законодателните мерки за подобни престъпления. За останалото ние ще се погрижим", допълни Тодоров.






Снимка: Радио Видин



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни