Решението е било взето преди Анкара да затвори проливите заради инвазията на Москва в Украйна

Свързани новини

02.03.2022 10:13

Турция твърди, че Русия е отменила предложението за преминаване през Черно море по нейно искане

Видян 7549 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия отмени предложението си да изпрати четири свои военни кораба през турски води в Черно море по искане на Турция, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, като добави, че решението е било взето преди Анкара да затвори проливите заради инвазията на Москва в Украйна, предаде Ройтерс.




Съюзникът на НАТО Турция граничи с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри връзки и с двете страни. В понеделник Анкара съобщи, че е затворила проливите Босфор и Дарданели по силата на пакт от 1936 г. , което ѝ позволява да ограничи преминаването на някои руски кораби. Пактът освобождава корабите, които се връщат в своите бази.


 


 


Късно във вторник Чавушоглу заяви пред телевизионния канал Haberturk, че Турция е помолила Русия да не изпраща нейни кораби, преди да обяви инвазията на Москва за "война" в неделя, което й позволява да ограничи преминаването съгласно Конвенцията от Монтрьо.



"Русия заяви, че четири нейни кораба ще преминат през пролива на 27-28 февруари, като три от тях не са регистрирани за бази в Черно море", каза Чавушоглу.


 


"Казахме на Русия да не изпраща тези кораби, а тя заяви, че те няма да преминат през пролива."


 


"Никой не бива да се обижда от това, защото Конвенцията от Монтрьо е валидна днес, вчера и утре, така че ние ще я прилагаме", каза той.




По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че най-малко четири руски кораба - два разрушителя, фрегата и разузнавателен кораб - очакват решението на Турция да преминат от Средиземно море. Два от тях - фрегата и разрушител - поискаха да пътуват тази седмица.


 


Съединените щати "изразиха задоволство" от действията на Турция за затваряне на пролива. Посланикът на Украйна в Анкара заяви, че Киев е "благодарен" на Турция за "щателното" изпълнение на пакта.




Макар да нарича руското нахлуване неприемливо нарушение на международното право, Турция внимателно формулира реториката си, за да не обиди Москва, с която има тесни връзки в областта на енергетиката, отбраната и туризма. Тя призова за диалог и предложи да бъде домакин на мирни преговори.




Във вторник Чавушоглу повтори, че Турция няма да се присъедини към западните си съюзници в налагането на икономически санкции на Русия.


 


Докато установяваше тясно сътрудничество с Русия, Турция също така продаде безпилотни самолети на Киев и подписа споразумение за съвместно производство на още, което разгневи Москва. Тя също така се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г.




Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в сряда, че страната ще получи още една пратка турски безпилотни самолети, което вероятно ще разгневи Русия.


 


 Снимка:REUTERS


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог