Мярката бързо предизвика затруднения, когато десетки танкери, превозващи суров петрол, бяха задържани в проливите Босфор и Дарданели - основните водни пътища, свързващи Черно море със Средиземно море.

Свързани новини

03.02.2023 16:39

Турция ще поиска застраховка за руските дизелови танкери

Видян 799 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 6 февруари, ден след влизането в сила на ембаргото на ЕС върху вноса на преработени петролни продукти от Русия, Турция ще изисква валидни застрахователни документи от танкерите, превозващи петролни продукти през териториалните ѝ води, съобщи Генералната дирекция по морските въпроси.

Анкара настоява за застрахователно покритие "Защита и обезщетение" (P&I) от декември, след като ЕС и Г-7 въведоха подобна забрана за внос на петрол по море и ценови таван от 60 долара за барел, като забраниха на сделките над тази граница да получават брокерски, транспортни или застрахователни услуги.


Мярката бързо предизвика затруднения, когато десетки танкери, превозващи суров петрол, бяха задържани в проливите Босфор и Дарданели - основните водни пътища, свързващи Черно море със Средиземно море.

Дни преди планираното ембарго държавите от ЕС се борят да постигнат консенсус за максималната цена на руските петролни продукти съгласно новия механизъм за ограничаване на цените, предложен от Европейската комисия (ЕК).


Миналата седмица ЕК предложи блокът да наложи ценови таван от 100 долара за барел на първокласни руски петролни продукти като дизеловото гориво, за да сведе до минимум потенциалните последици за световното предлагане, и лимит от 45 долара за барел на поевтинели продукти като мазута. Полша и балтийските държави обаче продължават да настояват за определяне на по-ниски граници.

Очаква се мерките да влязат в сила на 5 февруари, след като получат одобрението на всички 27 държави - членки на ЕС.

По-рано тази седмица Москва забрани продажбата на суров петрол на страни, които не спазват механизма за определяне на тавана на цените. Понастоящем тя изисква от руските износители да не допускат никакво пряко или непряко споменаване на този факт в договорите с чуждестранните си клиенти на всички етапи от доставката на гориво до крайния клиент.
 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.02.2023 17:29

    мнага просто! застраховките през проливити само турски!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог