Говорейки на пресконференция с британския външен министър Лиз Трус в Анкара, Чавушоглу изглежда отрече твърденията на Украйна за откраднати от Русия пратки със зърно, пристигащи в Турция, заявявайки, че Анкара все още не е виждала подобни случаи и че е уведомявала Киев за резултатите от всяко разследване.

Свързани новини

23.06.2022 15:42

Турция разследва твърденията за откраднато украинско зърно от Русия

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че Анкара разследва твърденията, че украинско зърно е било откраднато от Русия и е изпратено до страни, включително Турция, но добави, че проучванията досега не са открили никакви откраднати пратки, предаде Ройтерс.




Посланикът на Киев в Анкара каза в началото на юни, че турските купувачи са сред тези, които получават зърно, което Русия е откраднала от Украйна, като добави, че е потърсил помощта на Турция за идентифициране и залавяне на лица, отговорни за предполагаемите пратки.




Говорейки на пресконференция с британския външен министър Лиз Трус в Анкара, Чавушоглу изглежда отрече твърденията на Украйна за откраднати от Русия пратки със зърно, пристигащи в Турция, заявявайки, че Анкара все още не е виждала подобни случаи и че е уведомявала Киев за резултатите от всяко разследване.




"Приехме сериозно всяка претенция и проведохме разследвания въз основа на тези твърдения. Видяхме, че отправното пристанище на корабите и произходът на стоките са Русия в записите, въз основа на разследванията, които направихме, след като бяха направени твърдения за Турция“, ката той.




"Ние сме против украинското зърно или други стоки да бъдат взети от Русия или всяка друга държава и след това незаконно да бъдат продадени на международните пазари и ние, като Турция, няма да позволим тези стоки да дойдат при нас“, добави Чавушоглу.




В четвъртък Кремъл повтори твърдението си, че Русия не е откраднала зърно от Украйна.




Запитан за коментарите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара ще проведе разследване, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Трябва да попитате външното министерство. Русия не е откраднала зърно."




Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също изнася торове, а Украйна - царевица и слънчогледово масло. Но доставките на украински зърно от черноморските пристанища са в застой след нахлуването на Русия, като около 20 милиона тона зърно продължава да бъдат блокирани.




ООН призова двете страни, както и морската съседка Турция, да създадат морски коридор за изнасяне на украински зърна от Черно море. Анкара, която подкрепи ръководения от ООН план, проведе разговори с Москва и ООН, но посочи, че всички страни трябва да се срещнат за окончателно споразумение.




По този повод Чавушоглу посочи в четвъртък, че в момента Анкара е по-фокусирана върху преговорите с Москва, за да организира четиристранна среща в Истанбул, на която да се обсъдят подробностите по плана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови