"Türkiye (Тюркие) е най-доброто представяне и израз на културата и ценностите на турския народ", заяви Реджеп Ердоган през декември.

Свързани новини

03.06.2022 14:51

Турция промени името си на Тюркие

Видян 2907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отсега нататък Турция ще бъде наричана Тюркие в ООН, след като организацията се съгласи с официалното искане на Анкара, пише Би Би Си.


 


В нота, изпратена до Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент, Турция уведоми, че занапред официално следва да бъде използвано името "Тюркие". С изпратено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш Турция уведоми, че регистрира в ООН името си като "Тюркие" в чуждите езици.


 


Няколко международни органа ще бъдат помолени да направят промяната на името като част от кампанията за ребрандиране, започната от турския президент в края на миналата година.


 


"Türkiye (Тюркие) е най-доброто представяне и израз на културата и ценностите на турския народ", заяви Реджеп Ердоган през декември.


 


ООН твърди, че е направила промяната веднага след като е получила искането тази седмица.


 


Повечето турци вече наричат страната си Тюркие. Въпреки това англоезичната форма Turkey се използва широко, дори в самата страна.


 


Държавният телевизионен оператор TRT побърза да направи промяната веднага след като тя беше обявена миналата година, като обясни, че сред причините е асоциацията с птицата, която традиционно се свързва с Коледа, Нова година или Деня на благодарността – а именно пуйка (turkey). Други значения на думата в речника на английския език на Кеймбридж са още провал и глупав човек.


 


"Made in Türkiye" ще фигурира върху всички изнасяни стоки, а през януари стартира туристическа кампания със слогана "Hello Türkiye".


 


Този ход беше посрещнат със смесени реакции в интернет. Докато правителствени служители го подкрепят, други казват, че той е неефективно средство за отвличане на вниманието, докато президентът се подготвя за изборите през следващата година в условията на икономическа криза.


 


Не е необичайно обаче държавите да променят имената си. През 2020 г. Нидерландия се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева