В отговор Сирия съобщи, че с помощта на руските сили е укрепила редица позиции около провинциите Хасака и Ракка, като предупреди, че няма да търпи турската "агресия".

Свързани новини

31.07.2022 07:07

Турция обеща да работи със Сирия срещу "терористите"

Видян 5623 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първият дипломат на Турция обеща да окаже помощ на сирийското правителство в усилията му да прогони базираните в североизточната част на страната кюрдски бойци, които Анкара смята за "терористи", въпреки неотдавнашния ръст на напрежението, след като Турция изпълни заплахите си да предприеме самостоятелни военни действия.

В интервю за турската телевизия TV100 в сряда външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му е готова да работи заедно с Дамаск срещу кюрдските бойци, които се сражават под знамето на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС).


Чавушоглу каза още, че Турция се е свързала и с Иран по този въпрос, тъй като Ислямската република отдавна подкрепя сирийското правителство в борбата му срещу бунтовниците и джихадистките групировки по време на продължаващата вече десетилетие гражданска война в страната.


Въпреки това, макар че Дамаск периодично се сблъсква с кюрдски бойци, той до голяма степен съсредоточава усилията си върху сунитските бойци - някои от тях свързани с Ал Кайда и Ислямска държава (ИД, преди ИДИЛ) - и дори понякога си сътрудничи с SDF и съюзническите кюрдски части в тази борба.

Сирийското правителство все още не е отговорило на предложението на Анкара за подкрепа, но се противопоставя на всякакви едностранни турски военни действия на своя територия. През юни Турция обяви планове за нова офанзива в контролираните от кюрдите райони на Сирия, като заяви, че ще създаде 30-километрова "безопасна зона" по сирийско-турската граница - план, подобен на предишни турски операции в гранични градове като Манбидж.

В отговор Сирия съобщи, че с помощта на руските сили е укрепила редица позиции около провинциите Хасака и Ракка, като предупреди, че няма да търпи турската "агресия".


Анкара обаче изглежда не се притеснява от предупрежденията, тъй като вече започна въоръжени операции в Хасака и на други места, включително удар с дрон, при който миналата седмица беше убита видна кюрдска командирка край Камишли. Нападението предизвика съболезнователен адрес от Вашингтон, който отдавна е влязъл в състава на ССО и ги подкрепя, след като години наред се опитваше да въоръжава и обучава сунитски бунтовници, целящи да свалят правителството в Дамаск.

Чавушоглу разкритикува американското изявление, като го нарече "неприемливо" и "добър пример за неискреността на Съединените щати в борбата срещу тероризма"

Въпреки че Турция продължава да се интересува от кюрдските групи, тя подкрепя и паравоенни формирования в Сирия, които нарича "Сирийска национална армия", съставена предимно от остатъци от бунтовническата Свободна сирийска армия - друга подкрепяна от САЩ фракция.


Министърът на външните работи настоява, че Дамаск трябва да прави разлика между "терористите" и "умерената опозиция", очевидно имайки предвид подкрепяните от Турция части, действащи в Сирия.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат