Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори на сесията на Организацията на турските държави в Истанбул на 31 октомври.
Ариф Худаверди Яман/Анадолска агенция/Гети изображения

Свързани новини

31.10.2022 13:35

Турция е решена да запази сделката за зърно през Черно море: Ердоган

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е твърдо решена да се опита да запази инициативата за черноморско зърно, въпреки оттеглянето на Москва от споразумението.

"Една трета от пшеницата в света се произвежда в Русия и Украйна. Вие сте най-близките свидетели на усилията ни да доставим тази пшеница на страните, които са изправени пред заплахата от глад", заяви Ердоган пред аудитория на 8-ия турски медицински конгрес в Истанбул в понеделник.

"Предоставихме на света 9,3 млн. тона украинска пшеница и помогнахме за относително облекчаване на продоволствената криза чрез създаването на Съвместния координационен център. Въпреки че Русия се колебае в това отношение, тъй като не разполага със същите улеснения, ние ще продължим да полагаме решителни усилия в служба на човечеството", добави той.


Изявлението на турския лидер дойде, след като в събота Русия обяви, че ще преустанови участието си в сделката с Украйна за износ на зърно, сключена с посредничеството на ООН, след нападения с дронове срещу кримския град Севастопол по думите на Москва.

Дванадесет кораба напуснаха украинските черноморски пристанища в понеделник, въпреки че Русия се отказа от сделката, съобщи в Twitter министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков.


"Делегациите на Украйна, Турция и ООН се споразумяха за плана за движение на морския хуманитарен коридор за утре, 31 октомври, на 16 кораба, 12 изходящи и 4 входящи", съобщи в изявление в неделя СКК.


Освен това украинската страна се съгласи с предложението "делегациите на Турция и ООН да осигурят утре 10 инспекционни екипа, които да инспектират 40 изходящи кораба", без участието на руски инспектори.


Руската делегация е била "информирана" за двата плана, се казва още в изявлението, като се отбелязва, че съгласно процедурите на СКК "всички участници координират действията си със съответните военни и други компетентни органи, за да осигурят безопасното преминаване" на корабите.


Русия спря да спазва пакта твърдейки, че Киев е предприел мащабна атака с дронове срещу Черноморския флот и граждански кораби, които участват в осигуряването на безопасно преминаване на селскостопански товари от украинските пристанища. В неделя, след като проучи останките от безпилотните бойни машини, руското министерство на отбраната заяви, че тези, които стоят зад нападението, са използвали активно коридора за зърно, договорен с посредничеството на ООН.


Световната програма по прехраната изчисли, че десетки милиони хора са преминали в състояние на остър глад вследствие на войната в Украйна, а западни представители обвиниха Русия, че е използвала храната като оръжие по време на инвазията си.


 Снимка: Анадолската агенция


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!