Свързани новини

05.02.2021 09:27

Турски поток и Северен поток 2 подкопават трансатлантическата сигурност: САЩ

Видян 4657 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Северен поток 2 и втората тръба на Турски поток са проектирани да увеличат влиянието на Русия над наши партньори и съюзници и подкопават трансатлантическата сигурност. САЩ ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа има надеждни, диверсифицирани доставки на енергийни ресурси, които не застрашават общата ни сигурност.“


Това заяви на брифинг във Вашингтон новият говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на журналистически въпрос, предаде Клуб Z.


По думите на Прайс именно това е и позицията на президента Джо Байдън - дори преди да бъде избран, а още докато беше кандидат за поста. Още тогава той заяви, че „Северен поток 2“ е проект, който разделя Европа. Газопроводът излага Украйна и Централна Европа на опасността от руско влияние и е в разрез с целите за енергийна сигурност на Европа, добави Прайс. И повтори, че това е едно от предизвикателствата, по които САЩ ще работят в тясно сътрудничество със своите европейски партньори.


На въпрос за публикации в германските медии, че е възможно да не се стигне до санкции заради „Северен поток 2“ при определени условия (налагането на такива и над компаниите, строящи „Северен поток 2“, и над тези, свързани с втората тръба на „Турски поток“ е записано в поне два документа, приети от американския Конгрес - сред които е и военният бюджет на САЩ за 2021 г. - б.р.), говорителят на Държавния департамент допълни:


    „Добре, аз не мисля, че бихме моли да бъдем по-ясни. Това е лоша сделка („Северен поток 2“ - б.р.). И президентът Байдън го заяви. Ще продължим да следим действията за завършване или сертифициране на газопровода и ако такива действия има, ще вземем своето решение за приложимост на санкциите. От всичко, казано досега, санкциите са само един от много важните инструменти по темата и ние ще работим с нашите съюзници и партньори да подсилим европейската енергийна сигурност и да я защитим от хищническо поведение, включително и от страна на Русия в този случай.“


Акцентът в момента е към „Северен поток 2“, но втората тръба на „Турски поток“ е тази, която минава през България от турската до сръбската граница, а оттам продължава към Унгария. Въпреки че правителството на България предпочита да нарича проекта, струващ на страната около 3 млрд. лв., „Балкански поток“, а по документи се води „разширяване на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, САЩ винаги са настоявали, че както и да бъде наричана, тръбата е част от „Турски поток“ през Европа. И са против изграждането ѝ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей