Правителството се надява, че нарастващите разходи за живот, които се дължат на повишените цени на суровините, свързани с конфликта в Украйна, ще започнат да намаляват след май.

Свързани новини

05.05.2022 17:38

Турската инфлация излиза извън контрол, скок от 70%

Видян 2403 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потребителските цени в Турция са се повишили с 69,97% през април в сравнение със същия месец на миналата година, сочат официалните данни, публикувани в четвъртък. Инфлацията се повиши на фона на растящите цени на енергията в контекста на конфликта между Русия и Украйна и поради срива на лирата в края на миналата година.


 


Цифрата, публикувана от Турския статистически институт, надхвърля прогнозата на централната банка от 68% и представлява най-рязкото увеличение от две десетилетия насам. На месечна база потребителските цени се повишиха със 7,25%. Цените на хранителните продукти са се увеличили с 89% от миналата година, а транспортните разходи - със 105,86%. Според данните годишната базисна инфлация е 52,37%.


 


 


Правителството се надява, че нарастващите разходи за живот, които се дължат на повишените цени на суровините, свързани с конфликта в Украйна, ще започнат да намаляват след май.


 


 


Турция внася 93% от петрола и 99% от природния газ, които потребява. Санкциите, наложени на руския енергиен сектор заради конфликта в Украйна, и други геополитически фактори доведоха до ръст на цените на петрола и газа в световен мащаб.


 


 


Турската лира изгуби 44% от стойността си спрямо щатския долар миналата година, след като централната банка на Турция намали лихвените проценти с цял процентен пункт през ноември - третото намаление от септември насам - и сигнализира, че ще ги намали отново през декември в опит да ограничи нарастващата инфлация.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 INNOVE 05.05.2022 19:58

    Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни договори за заем. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 10 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: Infos@pacific-offshorebank.com или чрез WhatsApp: +33 780 769 892

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв