Тунелът под прохода Петрохан е скъп, със спорна полезност и няма шанс за финансиране от фонда на „Три морета“. Това е мнението на президента (2011 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев.


Пред камерата на bTV той коментира два от проектите, които България предлага. „Лично аз не вярвам, че тунелът под Петрохан ще се случи скоро. Това е популистко заиграване с надеждите на хората. Когато се направи скоростният път от Видин до Враца, този тунел в голяма степен се обезсмисля, той е изключително скъп. Аз не вярвам в този проект, аз съм убеден, че никога няма да бъде финансиран по инициативата „Три морета“, заяви бившият държавен глава.


Според него, обаче, модернизацията на хранилището в Чирен, е реалистична цел, защото адресира важния за „Три морета“ въпрос за енергийната свързаност.


Плевнелиев подчерта, че още при замислянето на формата е имало коментари, че модернизационните програми на всички държави в Източна Европа са били насочени към „Берлин и Виена“, а не към „София и Букурещ“. По думите му важното е, че страните вече работят по проекти за сътрудничество и по оста „Север-Юг“, а не само „Изток-Запад“.


Тази натрупана експертиза може да се използва и при работа с европейски средства, тъй като тези на инвестиционния фонд са „крайно недостатъчни“: „Няма да има толкова много пари, колкото ни се иска, нито ще се изпълнят толкова проекти, колкото се планира и се говори, важното е, че инициативата ни дава възможност да работим заедно“.


 Снимка: БГНЕС