Свързани видео

24.08.2016 09:33

Трус от 6-а степен взе десетки жертви в Италия

Видян 2608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   38 са жертвите на силното земетресение в централната част на Италия, обявиха властите в страната. Най-много са загиналите в град Аматриче - 35 души. Спасителните операции продължават, но се очаква броят на жертвите да нарасне, съобщи БНР.


Тази нощ в 3:33 ч. местно време земетресението от над 6-а степен по Рихтер разтърси в продължение на 142 секунди вододела между областите Лацио Марке и Умбрия в сърцевината на Апенините или в т. нар. "планини на Риети" на около 1000 метра надморско равнище. Районът не е гъсто населен, но е туристически и място за отдих на живеещите в Рим. Последваха още трусове, някои от които със сила 5,4.


Поради високопланинската особеност на най-сериозно засегнатия район на границата между областите Лацио и Марке пострадалите се извозват с хеликоптери, а на тежко ранените се дава първа помощ на място от специализираните екипи на Червеният кръст. Работи се усилено с техника, специалисти, военни и доброволци. Ръководителят на звено "Спешна помощ" на Гражданската защита на Италия Имаколата Постилионе посочи също, че се работи както по издирването на още оцелели, така и по идентифицирането на жертвите.


В момента работим по установяване на самоличността на загиналите. Не можем да обявим кои са, преди да сме сигурни кои точно са и преди да сме информирали техните семейства. Поддържаме връзка с Министерството на външните работи и с чуждестранните посолства, в случай че сред жертвите има чужденци, обясни тя.


Гражданска защита прави палаткови лагери за по 250 души край най-разрушените селища Аматриче, Акумоли, Аркуата дел Тронто и Пескара дел Тронто. Много хора са без подслон, а броят на ранените и изчезналите все още е неясен. Отправен е призив за кръводаряване. Много от пребиваващите на почивка римляни там, които са успели да излязат от развалините, напускат района.


Премиерът Матео Ренци благодари на Гражданска защита и доброволците, че бързо са организирали спасителните операции. Той потвърди, че следобед ще посети пострадалия район.


Искам да благодаря на всички онези, които спасявайки един живот, изтръгвайки всеки един човек от развалините, показаха колко е голяма силата, тежестта и значението на Гражданска защита и на доброволците, каза Матео Ренци.


Трусовете не спират. Усетени са и в Рим, като последният е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Сеизмолози уточниха, че предвид характера на земетресението трусове от този параметър ще има и през следващите часове.


Областният управител на региона Марке Лука Черишоли изтъкна, че за момента най-важното са спасителните операции.


Обстановката е тягостна. След подобно земетресение първото, което трябва да се направи, е да се търсят оцелели. Въпросът за човешкия живот е на първо място. След това вече ще се решават другите проблеми, каза Черишоли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и