Инж.Любомир Спасов заяви, че няма да допуснат трансформацията на дружеството да предизвика безработица. Директорът обясни, че заети в дружеството ще бъдат ангажирани, както в строителството, така и когато паркът заработи.

Свързани новини

23.02.2023 11:34

Трансформацията на ТЕЦ Бобов Дол няма да предизвика безработица

Видян 401 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    Преди няколко дни на тържествена церемония в присъствието на министри бе направена официално първата копка от строителството на голям соларен парк с мощност 100 мегавата. Огромното съоръжението се строи от ТЕЦ Бобов Дол и е част от плана за енергийна трансформация на предприятието. Планираната инвестиция е за около 100 милиона лева.

    Огромното съоръжение ще бъде разположено на площ от 1300 дка на територията на рекултивиран бивш сгуроотвал, който не се ползва от 20 години.

    „Теренът е със статут „нарушен“ и не е годен за земеделска земя и поради тази причина е изключително подходящ за соларния парк.“ каза инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

    Инж.Любомир Спасов заяви, че няма да допуснат трансформацията на дружеството да предизвика безработица. Директорът обясни, че заети в дружеството ще бъдат ангажирани, както в строителството, така и когато паркът заработи.

    „В ТЕЦ Бобов Дол и мините в града работят около 2 000 души. Доколкото е възможно, ще опитаме да осигурим заетост за хората, чиито работни места по време на извършването на енергийната трансформация ще изчезнат. Няма да допуснем рязко увеличаване на безработицата в региона! Каквото зависи от нас, ще се случи, за да създадем работни места и да осигурим възможност за преквалификация на работниците в мините и ТЕЦ-а, но все пак ще ни е необходима и подкрепа от държавата.“ каза инж. Любомир Спасов.

    Директорът посочи, че с изпълнението на големите инвестиционни проекти на дружеството срещат големи спънки покрай задължителните административни срокове и бюрокрацията, които по думите му често отнемат над 2 години.

    „Идеята за изграждането на соларния парк се зароди още през 2020 година, същинското инвестиционно намерение е внесено през март 2021 година. Междувременно бе задвижена и процедурата с подробния устройствен план, който едва миналата година влезе в сила. Миналата пролет пък подписахме предварителен договор с ЕСО за присъединяване на фотоволтаичния парк. Всичко стана изключително бавно, а дори имаме и предимството, че като действаща електрическа централа имаме мрежа и подстанция. Миналият месец подписахме окончателния договор с ЕСО, които трябва да организират изграждането на въздушна електропреносна линия. Въобще преминаването през всички процедури изисква много време и нерви, но важното е, че извървяхме този път и започваме същинската работа.“ каза инж. Любомир Спасов.

    Крайният срок за приключването на първата фаза на проекта е 13 декември, но очакванията на директора са инсталацията да заработи по-рано, ако не възникнат непредвидени обстоятелства.

    „Наложи се да разделим проекта на 3 етапа заради финансирането. То ще бъде, както собствено, така и чрез кредити.“ каза инж. Любомир Спасов.

    По план към соларния парк ще има и батерии, които ще са модулни и ще могат да се надграждат. Първоначалният им капацитет ще бъде между 1 и 5 мвтч.

    Паралелно с проекта за соларния парк ТЕЦ Бобов Дол има инвестиционно намерение за внедряване в работен режим на 5 газови когенератора с обща инсталирана мощност 42мв. Очаква се това да се случи през пролетта на следващата година.

    Дружеството работи и по въвеждането на биогаз в горивния микс с инсталация с капацитет от 6.5мвтч.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.02.2023 11:45

    От единия джоб в другия, богатите стават все по-богати, бедните все по-бедни

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион