Свързани новини

26.11.2019 18:00

Тръмп и Борисов със споразумение и обещания за визите

Видян 2224 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Повече от два часа продължи разговорът между Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Предварително определеното за срещата време бе просрочено и американският лидер е настоял за това.



 В началото на разговора в Овалния кабинет Тръмп  заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ е приятелски за Америка. "Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ", каза той.
Борисов припомни на домакина, че България  преизпълни плана на НАТО. След като София купи 8 американски изтребителя Ф-16, българските разходи за отбрана скочиха до 3,1% от БВП на страната ни, което е повече от исканите от Тръмп 2%. При този коментар, американският президент похвали България: „Вие сте пример за Германия. България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света“.



„Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", заяви Тръмп. Също така, той  не изключи възможността да отпаднат американските визи за български граждани: "Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим".



„Убеден съм, че визите ще паднат”, заяви Борисов след разговора си с Тръмп.  Това обаче не е записано в общата декларация на лидерите. Той обясни, че решението за това щяло да бъде взето при посещение на американския президент у нас.  



„Ако всичко му е наред на президента Тръмп, ще дойде в България”, констатира от премиерът  пред журналисти сред срещата си в Белия дом. "Вицепрезидентът ще дойде със сигурност", добави той.



Борисов съобщи, че двете страни са подписали Стратегически договор за сътрудничество и че още другата седмица в България ще дойдат американски специалисти, за да преценят какво участие може да имат американските компании в изграждането на АЕЦ Белене и в доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Документът посочва България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа, похвали се премиерът. Това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за нас.



"България планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 г. (2% от БВП). Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност”, се посочва още в документа.



Освен това във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, съобщи още Борисов. „Това не е военна база, а логистичен център за учения”, подчерта той. „Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове”, обясни премиерът. Напомняме, че часове преди срещата си с Тръмп, Борисов заяви, че няма да допусне изграждането на черноморска база на НАТО у нас.

След разговора на четири очи между Тръмп и Борисов се състояха дискусии на двете официални делегации. В българската участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също участва в разговорите.


Виж снимки ТУК!


Виж видео ТУК!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.11.2019 08:37

    изкуствено правят РУСИЯ враг,за да ни пробутват въоръжение и то на супер цени......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни