Войната в Украйна и санкциите срещу Русия като минимум ще забавят световната икономика, а може и да я влошат", казва Даймън

Свързани новини

05.04.2022 11:28

Топ банкер от Уолстрийт предупреждава за рисковете за икономиката на САЩ

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комбинацията от инфлация, войната в Украйна и санкции срещу Русия може да "увеличи драстично рисковете пред САЩ", заяви главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън в годишното си писмо до акционерите в понеделник. Той предупреди за непредсказуеми последици за националната икономика.




Според Даймън избухването на конфликта в Европа е променило нещата, като е разтърсило пазарите, пренаредило е съюзите и е преструктурирало моделите на световната търговия. Това крие както рискове, така и възможности за САЩ и други страни, пише той.


 


"Войната в Украйна и санкциите срещу Русия като минимум ще забавят световната икономика, а може и да я влошат", казва Даймън.




Ръководителят на най-голямата американска банка изтъкна несигурността относно приключването на конфликта и неговото въздействие върху веригите за доставки, особено върху тези, свързани с енергийните доставки.




"Могат да бъдат добавени още много санкции, което би могло драстично и непредсказуемо да увеличи техния ефект. Заедно с непредсказуемостта на самата война и несигурността, свързана с глобалните вериги за доставка на суровини, това създава потенциално взривоопасна ситуация", каза Даймън.


 


"По-късно ще говоря за несигурния характер на световните енергийни доставки, но засега просто е лесно да се наруши тяхното функциониране. "


 


 


Банкерът добави, че JPMorgan не се притеснява за пряката си експозиция към Русия, въпреки че "все още може да загуби около 1 млрд. долара с течение на времето".




Междувременно друга банка от Уолстрийт, Goldman Sachs, предупреди миналия месец, че САЩ вероятно ще изпаднат в рецесия, ако цените на петрола продължат да растат на фона на санкциите срещу Русия и липсата на алтернативни източници.


 


Рязкото покачване на цените на бензина в САЩ вече засегна потребителското доверие, като породи опасения за намаляване на разходите. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Москва е изцяло виновна за покачването на цените на бензина в САЩ, като призна, че няма да може да направи много за бързото покачване на цените на горивата.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец