Къде се изпариха 1,173 млрд.лв., взети от енергетиката, които трябваше да отидат за закупуване на зърно, но не стана, и как изгубихме стотици милиони, понеже финансовият министър го беше страх да тегли навреме заем - очаквайте продължението на интервюто с Пламен Данаилов утре

Свързани новини

19.09.2022 09:24

Токът за хората ще скочи 6-7 пъти, ако записаното от Асен в Плана за ЕС стане: Пл. Данаилов

Видян 2634 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

-    Господин Данаилов, бяхте зам.-министър на енергетиката – министерство от квотата на ИТН в редовното правителство, как коментирате предложенията на ЕК, според които ще трябва да плащаме на онези, за които изнасяме ток и как ще се отрази това на българите и на нашата икономика?



-   Компенсациите за хората и за бизнеса са нещо, в което ние сме изпреварващи ЕК. Изцяло заслуга на ИТН е, че запазихме цената на тока за гражданите. КЕВР и сега иска от Нова година да се обсъжда вдигането й. А това ниво трябва да се поддържа – никъде в Европа нямат такава ниска цена.


Ако ограничим приходите си от износ на електричество, както ЕК сега предлага, няма да можем да плащаме компенсации за бизнеса, каквито имаме. Тревожно е също, че Асен Василев вкара в Плана за възстановяване пред ЕС НЕК да не бъде в бъдеще обществен доставчик и от 2023 г., т.е. след 3 месеца, да започнем първи стъпки в либерализацията на цените на тока за населението , която да бъдем приключили до 2025 г. – т.е. в рамките на две години.



-    Но в Италия например тази година това предизвика 6-кратен скок на сметките на домакинствата, колко би бил у нас?



-    Също 6 – 7 пъти! Нашият екип има разработен и внесен механизъм, как дори при изпълняване на заложеното от други, да няма толкова шоково поскъпване за хората. Трябва само новият парламент да го приеме.



-    Има ли още подобни ангажименти, които са поети, без обществото да знае?



-    Поети са ангажименти за извеждане на ЕСО и Булгартрансгаз от Българския енергиен холдинг. Защо това е важно за всеки потребител? Защото тези две фирми и АЕЦ в нормално време крепят по-ниската цена за населението и частично – за бизнеса. Въпросът е също дали с един такъв ход не се цели приватизацията на Булгартрансгаз? А на ЕСО?



-    Дори в София, но много повече в цяла България голяма част от семействата се отопляват и на дърва, какво стана с обещанията на другия ексвицепремиер Нинова да им падне цената?



-    Интересно е да бъде попитана тя и нейните хора в управлението на горите: 4 пъти поскъпнаха дървата, вече са 250 лв. кубика, вместо да поевтинеят, както обещаха. Стана като с олиото. Искаха да изработят модел ала ДПС „на входа и изхода” за горите, но дори това не им се получи.



-    Десетки хиляди хора се отопляват на газ, какво да очакват те за студения сезон – говори се само за бизнеса, но не и за тях?



-    Пак Асен Василев беше обещал компенсации, но ги няма. Хората трябва да очакват сметки по 2000-3000 лева месечно за газ, при това не говорим за онези с басейните – тях може и 30 000 лв. да не им стигнат на месец, ала не тези граждани трябва да ги мислим.



-    А ще има ли газ? Има ли реална опасност от недостиг?



-    Проблемът с газа е огромен и ако не му се намери сериозно решение, ще деиндустриализираме България. Веднага ще дам пример с мои познати, които реконструираха известен в миналото завод в близост до София, голямо и важно предприятие, което беше спряло. Подготвиха го за нов живот, но сега отлагат рестарта му – не знаят каква цена на газа да калкулират и дали има смисъл да се пуска.


Други заводи пък направо спират. Най-вероятно завинаги. Зимата може да имаме недостиг на до 7 милиона кубика синьо гориво дневно. От Азербайджан можем да вземаме до 2,7 млн. кубика на ден.


От Чирен – 2,5 млн. куб.м на ден, след като бъде запълнен до около 80%, което е реално, въпреки че в ЕС има и 100% осигурени. Имаме обаче предвид, че газът за Топлофикация – София е гарантиран, както и за другия най-голям потребител Лукойл. Въпросът е какво правят другите клиенти. Да не говорим, че при това ЕС наложи намаляване на консумацията с 15%. Кой ще плати за това? Или няма да изпълняваме волята на Брюксел, която сме приели?



-    Кандидат сте в София и то в лидерската битка на 25-и МИР, споменахте Топлофикация – добра ли е сделката на служебното правителство с Общината, от която да бъде взето дружеството?



-    Екипът ни от ИТН в енергийното министерство изработи споразумението за Топлофикация от-до между януари и август. Ако искат, нека си го пришиват. И като водач на листа съм готов да водя дебати с другите кой какво е свършил и може да свърши не само по този, но и по всички други въпроси за хората.



Къде се изпариха 1,173 млрд.лв., взети от енергетиката, които трябваше да отидат за закупуване на зърно, но не стана, и как изгубихме стотици милиони, понеже финансовият министър го беше страх да тегли навреме заем - очаквайте продължението на интервюто с Пламен Данаилов по-късно днес


Неплатена форма


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби