Свързани новини

11.04.2019 11:32

Токът скочи 43% на борсата

Видян 1694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Проблемите при свободната търговия с електроенергия от началото на годината отново стават актуални. От 1 април цените в България се повишиха рязко и пак са най-високите в региона, след като през февруари и март бяха под тези в Румъния, Сърбия и Хърватия.

Средната стойност на сделките на Българската независима енергийна борса за първите 9 дни на месеца е малко над 50 евро за мегаватчас базова мощност. Което е с 43% повече от средните нива за март - 35.2 евро/МВтч. При другите пазари в региона също има повишаване на тарифите, но то е много по-малко - от средно 39 евро до 47 евро/МВтч, или ръст от 20%. А това е ясен сигнал, че в България силен ефект продължава да оказва поведението на държавните производители АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, които осигуряват около 70% от тока.
Основната причина за съществения скок при борсовата цена на електроенергията е ограниченото предлагане от ТЕЦ "Марица-изток 2". Точно на 1 април блок №8 на централата беше спрян за основен ремонт, който ще продължи до 31 август. Блокове №1 и №2 пък са в ремонт от края на февруари, като се очаква да бъдат пуснати съответно на 14 и на 19 април. Други три от мощностите на централата са изведени в резерв и на практика тя работи само на 25% от капацитета си (с два от осемте си блока).
Това, от една страна, е нормално търговско поведение на ТЕЦ "Марица-изток 2", която има високи производствени разходи заради квотите CO2 и няма причина да продава на загуба при цени под 65 евро/МВтч. От друга обаче, ограничената ликвидност на борсата води до скок в цените и осигурява значителни печалби за АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, които заедно с ТЕЦ "Марица-изток 2" са част от Българския енергиен холдинг, но имат много по-ниски производствени разходи.

Нещо повече - според някои пазарни анализатори именно заради случващото се на българския пазар има и повишение при съседните страни. Обяснението е, че от нетен износител България е станала нетен вносител на електроенергия през последната седмица поради липсата на достатъчно предлагане на вътрешния пазар. А това неминуемо води до липси, макар и по-малки, и при съседните пазари, които преди това са получавали количества от България на по-ниска цена.

Решения за бъдещето

С предложените нови изменения в Закона за енергетиката ситуацията ще се промени, тъй като се предвижда още ВЕИ производители да започнат да предлагат енергията си на борсата, а редица административни тежести да отпаднат.

Голям ефект се очаква да настъпи, след като Европейската енергийна борса (EEX) пусне български и сръбски фючърси за базова енергия, които да минимизират риска при търговците и производителите.

Източник: Капитал


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви