"Влюбих се в Pianosa. Тишината, тюркоазено чистото райско море, спокойните звездни нощи. "

Свързани новини

12.03.2023 07:00

Тя е единствената жена, която живее на остров с осъдени престъпници

Видян 16547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през 2011 г. Джулия Манка пътува до Пианоза, бивш италиански затворнически остров, тя очаква с нетърпение релаксираща почивка на слънце, преди да се върне у дома.

Но 12 години след като се настанява в крайбрежния хотел Milena, в който работят осъдени на пробация под надзор, Манка остава на острова, известен като Алкатрас на Тиренско море.


Сега Манка е единствената жена, която живее в призрачното село Пианоза, част от морския парк на Тосканския архипелаг, и е едновременно управител на хотела и ръководител на програмата за рехабилитация на острова, ръководена от Arnera - организация с нестопанска цел, чиято социална мисия е да помага на уязвими хора като затворници да се върнат в обществото, и от затворническите власти на Тоскана.

"Останах една седмица в хотела и не исках да си тръгвам", разказва Манка пред CNN. "Беше уникална почивка, а проектът за рехабилитация ме очарова с това как на тези затворници се дава втори шанс в живота.


"Влюбих се в Pianosa. Тишината, тюркоазено чистото райско море, спокойните звездни нощи. "




Наричан някога Дяволския остров, Пианоза, разположен между Корсика и континенталната част на страната, днес е блажено убежище, обичано заради красивите си плажове и буйна зелена растителност.

Един от двамата постоянно пребиваващи на острова, Манка живее и работи заедно с надзирател, както и с 10 осъдени мъже, които работят като готвачи, градинари, сервитьори, чистачи на плажа и миячи на съдове в хотел Milena - единственото място за настаняване на острова.


Заобиколен от борови дървета, хотел Milena разполага с тавани с фрески, 11 стаи с дървени мебели и зашеметяваща гледка към морето, както и с голям вътрешен двор, където гостите сервират вечерни напитки, ресторант и бар.

Манка е била гост на уникалния хотел, който работи целогодишно, само от няколко дни, когато тогавашният управител ѝ съобщава, че заведението изпитва финансови затруднения и има опасност да бъде затворено.

Ако това се случи, задържаните ще трябва да бъдат върнати обратно в затвора, което ще сложи бърз край на престоя им в Пианоза.


"Чувствах, че трябва да направя нещо, за да им помогна, иначе щяха да се върнат зад решетките, в малки килии, без шанс за ново начало и за работа, която да им помогне, след като излязат на свобода", добавя Манка, която преди това е работила като туристически агент.

Манка, коsто е израснал в Тоскана, решава да остане и да поеме поста управител на хотела. Тя казва, че първоначално е работила безплатно, като е използвала управленските си умения, за да помогне за бъдещето на хотела.


Само за няколко години Манка успява да промени нещата значително и хотел Milena се превръща в популярно място за сватби и рождени дни, където се стичат гости, отчасти привлечени от нетрадиционната организация на персонала на хотела.


Разположен в близост до Горгона, друг италиански затворнически остров, Пианоза е създаден през 1700 г. , за да затваря разбойници, бандити и революционери.

До 1998 г. , когато затворът е закрит, островът служи за база на затвор с максимална сигурност. В крайна сметка малцината жители на града се изселват и Пианоза остава безлюдна в продължение на много години.

До сравнително скоро на острова не се разрешаваше да се посещава, а тези, които го посещават, могат да дойдат само в рамките на организирана обиколка с лодка, която трябва да бъде резервирана от определени туроператори.


За да бъдат допуснати до програмата за рехабилитация в хотел "Милена", кандидатите трябва да са излежали поне една трета от присъдата си в затвора и да са преминали през серия от строги тестове за психологическа и социална оценка.

През последните 12 години Манка работи с около стотина правонарушители, осъдени на пробация за множество престъпления, включително убийства.

Макар да отбелязва, че много от затворниците са осъдени за нещо повече от "кражба на маргаритки", Манка винаги се е чувствала добре на острова и го смята за нещо като сигурно пристанище.

Тя също така е убедена, че на бившите престъпници трябва да се даде възможност да допринесат за обществото, вместо да прекарват повече време зад решетките.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.