Свързани новини

05.04.2019 09:53

The New York Times: България разследва още трима в скандала с луксозни апартаменти

Видян 1803 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор на България нареди още разследвания, включително на шефа на комисията за борба с корупцията, в скандал с покупките на луксозни имоти на преференциални цени, който вече накара някои водещи политици да подадат оставка, пише The New York Times.


Главният прокурор Сотир Цацаров заяви в четвъртък, че председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е сред разследваните за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в София.


Георгиев отрече всякакви нарушения и заяви, че ще сътрудничи изцяло на разследването.


Прокурорите ще поискат документи, включително нотариален акт и банкови документи за ипотечното финансиране, за да изяснят откъде идват средствата за закупуване на имот, каза Цацаров.


Сред разследваните той посочи и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Нито един от тях не беше на разположение за коментар.


България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за борба с корупцията Transparency International.


Въпреки обещанията на няколко последователни правителствата да изкоренят корупцията, все още няма висши политици зад решетките по обвинения в корупция.


Анализаторите твърдят, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген.


Премиерът Бойко Борисов заяви, че посочените от главния прокурор в четвъртък, трябва или да подадат оставка, или да вземат отпуск.


Георгиев потвърди, че излиза в отпуска, така че да няма подозрение, че по някакъв начин ще повлияе на разследването.


"С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал закона и че в работата си се ръководя от високи морални принципи и професионални стандарти," каза ръководителят на борбата с корупцията.


Миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения.


Скандалът вече накара българският министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след разкритията, че са закупили просторни апартаменти в елитен квартал в София на по-ниски от пазарните цени от едни и същи предприемач.


И четиримата политици отричат ​​всякакви нарушения.


Опозиционните социалисти, които бойкотират парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Любопитната баба Меца 30.06.2019 14:08

    Аз вече се разбудих от зимния си сън. А главния прокурор защо спи тълкова дълго и толкова дълбоко?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей