Горе е изображението на Стив, заснето от канадската фотографка Дона Лах през 2022 г.

Свързани новини

03.12.2023 07:31

Тези великолепни лилави и зелени светлини не са полярни сияния. Това е Стив

Видян 22563 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не цялата наука се извършва от хора в бели лабораторни престилки под флуоресцентните светлини на академичните сгради. Понякога траекторията на научните постижения се променя завинаги в кръчма на чаша бира.

Такъв е случаят с обширните лилави и зелени светлини, които могат да надвиснат над хоризонта в Северното полукълбо. Явлението прилича на полярно сияние, но всъщност е нещо съвсем различно.


То се нарича Стив.


Редкият светлинен спектакъл предизвика оживление тази година, тъй като слънцето навлиза в най-активния си период, увеличавайки броя на ослепителните природни явления, които се появяват в нощното небе - и доведе до нови съобщения за хора, забелязали Стив в райони, където той обикновено не се появява, като например части от Обединеното кралство.


Но преди около осем години, когато Елизабет Макдоналд, космически физик в Центъра за космически полети "Годард" на НАСА, е в Калгари, Алберта, за семинар, тя никога не е виждала явлението на живо. И все още нямаше име.

Всъщност малцина учени, които активно изучават полярните сияния и други явления на нощното небе, бяха станали свидетели на Стив, който се появява по-близо до екватора от полярните сияния и се характеризира с лилаво-розова арка, придружена от зелени, вертикални ивици.

След като Макдоналд изнася лекция в близкия университет, тя се среща с няколко учени-граждани - предимно фотографи, които прекарват нощите с надеждата да заснемат следващото зашеметяващо изображение на танцуващи в канадското небе цветове - в ирландския пъб "Килкени".

"Вече се бях свързала с местните преследвачи на полярни сияния от Алберта (в) група във Facebook, която по това време беше доста малка - казва Макдоналд, - но много желаеше да сподели наблюденията си и да взаимодейства с НАСА."

Фотографите дойдоха със снимки в ръка, нетърпеливи да покажат мистериозното светлинно шоу, което бяха уловили.


Именуване на спектакъла

По онова време "не знаехме точно какво е това", казва Макдоналд за феномена, показан на снимките.

Нийл Зелър, граждански учен или експерт по въпросите на фотографията - както понякога се наричат фотографите, преследващи полярните сияния - е присъствал на тази среща.


"Започнах да забелязвам това, което наричахме протонна дъга през 2015 г.", каза Зелър. "В миналото тя е била фотографирана, но неправилно идентифицирана, и затова, когато присъствах на тази среща в кръчмата "Килкени" ... започнахме малък спор за това (дали) съм видял протонна дъга."


Снимка на феномена Стив, заснета от канадския фотограф Нийл Зелър.



Д-р Ерик Донован, професор в Университета в Калгари, който е бил в кръчмата заедно с Макдоналд в онзи ден, уверява Зелър, че не е видял протонна дъга, която според статията, на която Донован по-късно е съавтор, е "субвизуална, широка и дифузна", докато Стив е "визуално ярка, тясна и структурирана".


И заключението от тази вечер беше, че не знаем какво е това", каза Зелър. "Но можем ли да спрем да го наричаме протонна дъга?"

Малко след тази среща в кръчмата друг преследвач на полярни сияния, Крис Ратцлаф, предлага име на мистериозните светлини на страницата на групата във Facebook.

Членовете на групата работят за по-доброто разбиране на явлението, но "предлагам дотогава да го наричаме Стив", пише Ратцлаф в публикация във Facebook от февруари 2016 г.

Името е заимствано от "Over the Hedge", анимационния филм на DreamWorks от 2006 г., в който група животни се плашат от висок листопаден храст и решават да го наричат Стив. ("Много по-малко се страхувам от Стив", заявява едно диво прасе.)

Името се е наложило. Дори след като явлението може да бъде обяснено по-добре. Дори след като обясненията за Стив започват да се оформят в научни статии.


По-късно учените създават съкращение на това име: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement.

Тази среща в малка канадска кръчма е повратна точка.

"Това беше личната среща, която беше една от частите, които дадоха по-голям тласък за събиране на все повече и повече наблюдения по все по-строг начин, за да можем да ги съпоставим с нашия спътник", каза Макдоналд.


Какво е Стив?

В крайна сметка Макдоналд казва, че сателит е наблюдавал директно Стив, събирайки важни данни и довеждайки до проучване от 2018 г., което предполага, че светлините са визуална проява на нещо, наречено субаурален йонен дрейф или SAID.

SAID се отнася до тесен поток от заредени частици в горните слоеве на земната атмосфера. Изследователите вече са знаели, че SAID съществува, казва Макдоналд, но не са знаели, че понякога може да е видим.

СЕЙД се различава визуално от полярните сияния, които се причиняват от електрически заредени частици, които светят при взаимодействието си с атмосферата и изглеждат като танцуващи зелени, сини или червени ленти. Стив - ако е причинен от SAID - е съставен предимно от същите неща. Но той се появява на по-ниски географски ширини и се появява като ивица от лилава светлина, придружена от характерни зелени ленти, често наричани "пикел".

Стив може да бъде разочароващо труден за забелязване, като се появява заедно с полярните сияния с малка регулярност. Понякога забелязването на Стив е въпрос на късмет, отбелязва Дона Лах, фотограф от канадската провинция Манитоба.

Лах е виждала и снимала Стив около две дузини пъти, което е рядко постижение в света на небесната фотография. Тя каза, че използва семейната си ферма в отдалечен парцел в южната част на Манитоба, където има малко или никакво светлинно замърсяване.


Винаги проверява космическото време, преди да тръгне. Търси условия, които да са поне Kp3 - индекс на космическото време, който варира от Kp0 до Kp9, като по-високите числа показват по-голяма активност.

Изглежда, казва Лах, че явлението започва с дъгата SAR - стабилна червена аврорална дъга - която се появява близо до авроралния овал.

"В крайна сметка тя може да мигрира на юг ... към екваторната страна на полярното сияние и да образува Стив", каза Лах.

Стив винаги се появява заедно с полярното сияние, казват Лах и Зелер, но не всички полярни сияния включват Стив.


 Къде и как да видите Стив

Земята навлиза в период на повишена слънчева активност, или слънчев максимум, който се случва на всеки около 11 години, казва Макдоналд.

По това време зрителите могат да очакват повече видими светлинни шоута в небето и - потенциално - възможност да станат свидетели на Стив на ниски географски ширини. Светлинни феномени са забелязани чак до Уайоминг и Юта, каза тя.

"Неотдавна имаше бури, които бяха видими в САЩ - съвсем малко - дори до, например, Долината на смъртта", каза Макдоналд. "А неотдавна, тази през ноември... беше видима в най-южната си точка над Турция, Гърция и Словакия, и дори в Китай, което е много рядко."

Стив обаче се вижда най-добре през обектива на фотоапарат.

С невъоръжено око той може да изглежда само като слаб контур от самолет, който се движи по небето, отбелязват Зелър и Лах, и може лесно да бъде пренебрегнат.


 Фотоапаратите са много по-чувствителни към светлината и улавят ярките цветове на Стив през лещите си.

Дори камерата на телефона може да работи - добавя Макдоналд.

"Бих казала, че това е първият слънчев максимум, при който мобилните телефони на повечето хора могат да направят добра снимка на полярно сияние", каза тя.

Според Зелър и Лах феноменът на Стив е най-вероятно да бъде уловен около равноденствията през пролетта и есента. (Тази година есенното равноденствие настъпи на 23 септември.)

"Не мисля, че Стив се появява повече по време на равноденствие, но е добре известно, че по-големите бури от полярно сияние се появяват повече в близост до равноденствията", отбеляза Макдоналд. И тъй като Стив има склонност да се появява заедно с полярното сияние, може да се окаже, че е по-вероятно явлението да се наблюдава през март или септември.

Зелър и Лах казаха, че обикновено виждат Стив между вечерта и полунощ.

"Това не е нещо, което се наблюдава цяла нощ", каза Зелър. "Най-дългата продължителност на Стив, която съм виждал, е била един час от началото до края."

Зелър добави, че изчаква авроралната буря да започне да намалява, преди да обърне камерата си на изток - от неговата наблюдателна точка в Канада - или право нагоре, тогава "започваш да виждаш тази лилава река".

Това е Стив.


 На снимката: Изображението на Стив, заснето от канадската фотографка Дона Лах през 2022 г.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.