Свързани новини

21.05.2021 09:24

ТЕЦ Марица-изток 2 - рекордна загуба от 341 млн. лв. и на крачка от фалит

Видян 7090 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Държавната ТЕЦ Марица-изток 2 е най-губещото предприятие в България и въпреки милиардната помощ, която получаваше досега от държавата, е в технически фалит без перспективи за бъдещето, пише Капитал. За 2020 г. централата отчита рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. при дефицит от 208 млн. лв. за 2019 г. и 332 млн. лв. през 2018 г. С това натрупаната загуба на дружеството вече е в плашещи размери - 1.15 млрд. лв., показва финансовият отчет на компанията.


По-интересното е, че огромната загуба през миналата година идва на фона на много по-малкото работа на ТЕЦ-а. Приходите от оперативна дейност бележат спад от цели 31.99% до 459 млн. лв. на фона на 675 млн. лв. през 2019 г.


Една от основните причини за този печален резултат, разбира се, са разходите за закупуване на квоти за емисии на парникови газове. Посочва се, че през 2020 г. тези разходи са били в размер на 339 млн. лв., докато година по-рано те са стрували 306 млн. лв. През тази година разходите за квоти ще надхвърлят 750 млн. лв., тъй като цената им се повиши от средно 25 евро през 2020-а до над 55 евро през последните месеци. В отчета за пореден път е отбелязано, че от 2013 г. квотите представляват все по-значимо перо, а ТЕЦ "Марица-изток 2" е поставена в неравностойно положение спрямо другите големи централи в комплекса "Марица-изток", на които НЕК заплаща разполагаемост в пълен размер на значително по-високи цени, като едновременно с това им покрива и разходите за закупуване на квоти за парникови газове.


"ТЕЦ "Марица-изток 2" действително изпитва сериозни финансови затруднения, породени главно от растящите цени на въглеродните емисии - както знаете, те вече преминаха границата от 50 евро/тон и тенденцията за ръст продължава", отбелязват от ведомството на служебния министър Андрей Живков.


Но, от друга страна, държавната компания отново не е предприела реални действия за оптимизация на разходите си, а и няма инвестиционни кредити, които да изплаща.


Всичко това ясно показват, че въпреки държавната подкрепа, маскирана под различни форми и достигаща около 1 млрд. лв. (само за три месеца от 2020 г.), дружеството не успява да се справи с финансовото си състояние.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.05.2021 04:01

    А до кога ще дундуркате американските централи?! Крайно време е те да започнат да плащат квотите за въглеродния двуокис, а ако ли не - да изчезват от тук - достатъчно дълго време ни глозгат кокалите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей